Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.10.2013 - Îmbunătățirea protecției transfrontaliere a consumatorilor: Comisia Europeană dorește să cunoască opiniile dumneavoastră
ED Targoviste

Europa are 500 de milioane de cetățeni, care ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi în calitate de consumatori, indiferent dacă își fac cumpărăturile acasă, în altă țară a Uniunii Europene sau online în Europa. Comisia Europeană a inițiat o consultare cu consumatorii, organizațiile de protecție a consumatorilor și mediul de afaceri pentru a identifica cele mai bune modalități de consolidare a protecției consumatorilor la nivel transfrontalier. Neven Mimica, comisarul european pentru protecția consumatorilor, a declarat: „Ameliorarea punerii în aplicare efective a drepturilor consumatorilor este una dintre prioritățile mele. Astăzi, pentru noi, întreaga Europă reprezintă un centru de cumpărături. Doresc să aflu de la consumatori, de la proprietarii de magazine, de la întreprinderi în ce mod putem consolida protecția consumatorilor, în special la nivel transfrontalier, fără a spori birocrația.” Această revizuire va sta la baza activităților curente ale Comisiei, care nu au limite temporale, dedicate îmbunătățirii rețelei paneuropene de autorități însărcinate cu aplicarea legislației în materie de protecție a consumatorilor. Această rețea are un rol vital în garantarea faptului că cetățenii din întreaga UE beneficiază de drepturi egale fără discriminare în funcție de unde sau de la cine își fac cumpărăturile. Consultarea este deschisă până la 31 ianuarie 2014 și este accesibilă on-line.

Întrebările specifice din cadrul consultării publice

Consultarea urmărește obținerea de feedback cu privire la aspecte precum:

  • De ce mijloace de investigație și de intervenție au nevoie autoritățile naționale însărcinate cu aplicarea legislației pentru a coopera mai bine în lupta împotriva încălcărilor legislației în materie de protecție a consumatorilor care sunt constatate în mai multe țări?
  • Ce sancțiuni sunt necesare pentru a lupta mai bine împotriva practicilor ilicite?
  • Cum pot autoritățile însărcinate cu aplicarea legislației să acționeze mai eficient și să combată mai bine practicile frauduloase care sunt foarte răspândite în UE sau care sunt săvârșite de același operator în mai multe state membre?

Având în vedere constrângerile actuale privind finanțarea publică, o problemă fundamentală abordată în această consultare este dacă - și în ce mod - o eventuală abordare mai coordonată la nivelul UE ar putea contribui la punerea în comun a resurselor și a expertizei și la găsirea de răspunsuri comune eficiente în materie de aplicare a legislației, care să combată practicile ilicite ce aduc prejudicii consumatorilor și întreprinderilor din UE. La nivel practic, revizuirea ar trebui să contribuie la dezvoltarea de indicatori mai buni și la identificarea oportunităților de punere în comun a datelor, ducând la ameliorarea metodologiilor de aplicare a legislației

Context
Regulamentul UE privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC)1 pune în legătură autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor prin intermediul unei rețele paneuropene de asigurare a respectării legislației. Această rețea abordează încălcări ale legislației UE care implică cel puțin două țări din UE. Un exemplu concret este cel al comercianților care desfășoară activități de vânzare la distanță într-o anumită țară, dar care abordează în mod ilegal consumatorii din alte țări, folosind practici comerciale agresive. De la intrarea în vigoare în 2007 a Regulamentului CPC, o autoritate națională din țara UE în care se aduce atingere intereselor consumatorului poate apela la omologul său din statul membru în care se află sediul comerciantului, solicitând măsuri care să pună capăt încălcării.

Autoritățile de aplicare a legislației pot, de asemenea, să se alerteze reciproc în privința practicilor frauduloase pe care le-au identificat și care sunt susceptibile să afecteze și alte țări.
Din ce în ce mai mult, operatorii aflați în concurență într-un anumit sector adoptă tehnici de marketing similare, astfel încât practicile frauduloase asociate se răspândesc pe scară largă în întreaga UE. În plus, eventualele practici frauduloase pot să se răspândească mai repede și să afecteze un număr mare de consumatori în UE ca urmare a dezvoltării noilor canale comerciale on-line și mobile (peste 50 % dintre consumatori afirmă că este cel mai probabil să întâlnească practici comerciale ilegale pe internet2).

Persoane de contact:
David Hudson (+32 2 296 83 35)
Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)

REGULAMENTUL (CE) nr. 2006/2004.
Tabloul de bord al condițiilor pentru consumatori.

Pagini Utile

  1. http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca_current_consultations_en.htm
  2. Pagina de internet a comisarului Mimica
  3. Urmăriți-ne pe Twitter: @MimicaEU@EU_Consumer


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană