Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.04.2014 - Un nou studiu al Comisiei identifică centrele europene de vârf în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC)
ED Targoviste

Vă întrebați ce este o zonă dinamică în materie de tehnologii ale informației și comunicațiilor? München, Londra, Paris sau orașe mai mici, cum ar fi Darmstadt, au fost identificate ca astfel de exemple într-un nou atlas UE al centrelor de vârf în domeniul TIC. Acest atlas arată zonele în care tehnologiile digitale prosperă și analizează factorii care contribuie la această reușită.

Majoritatea activităților TIC din Europa se concentrează în 34 de regiuni din 12 țări (enumerate în anexă). Ingredientele de bază ale reușitei sunt accesul la universități și centre de cercetare de vârf, precum și oportunitățile de finanțare, cum ar fi capitalul de risc.

Dna Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene (@NeelieKroesEU), a declarat: „Aceasta este dovada că, pentru a reuși în domeniul digital, este nevoie de o disponibilitate de a investi, de un spirit deschis la inovare și de planificare. Pentru a deveni un lider mondial în domeniul tehnologiei, Europa trebuie să consolideze acum aceste valori.”

Clasamente pe categorii :

  1. Absolvenți de informatică: 8 dintre primele 10 regiuni clasate se situează în Marea Britanie.  
  2. Cercetare și activitatea de brevetare: Germania se situează pe primul loc.  
  3. Creșterea ocupării forței de muncă:  Lisabona în Portugalia și Rzeszowski în Polonia sunt zonele cu cea mai rapidă creștere.  
  4. Capital de risc: München, Paris și Londra atrag cele mai mari fonduri de acest tip.

Nu doar orașele mari reușesc!  
Studiul scoate în evidență, de asemenea, importanța regiunilor mai mici. Datorită activităților sale în materie de cercetare și inovare, precum și dinamismului întreprinderilor sale, Darmstadt - un oraș cu 150.000 de locuitori - se situează pe locul șapte în topul primelor 10 centre UE de excelență în domeniul TIC. Printre alte regiuni de mici dimensiuni care au performanțe notabile se numără Leuven, Karlsruhe sau Cambridge.

Ingredientele succesului digital  
Excelența unei regiuni în domeniul TIC este legată de activitățile sale de cercetare și dezvoltare, de capacitatea de a transfera cunoștințele pe piață (inovare) și de a construi o intensă activitate economică în jurul acestei inovări. Se pare că regiunile care prosperă în domeniul TIC:  

  1. sunt, în majoritate, zone cu o îndelungată istorie industrială;  
  2. sunt regiuni în care există instituții de învățământ de vârf și alți actori-cheie în materie de inovare;  
  3. au politici pe termen lung în materie de cercetare și inovare;  
  4. s-au bucurat de oportunități istorice (de exemplu, sunt capitalele politice naționale);  
  5. au tendința de a se regrupa (jumătate din cele 34 centre de excelență sunt regiuni învecinate).  

Acest efect este observat și în zone cum ar fi Silicon Valley (SUA), Bangalore (India) sau Changzhou (China).

Context  
Acest raport este un răspuns la strategia UE care vizează consolidarea poziției de lider industrial și tehnologic a Europei în domeniul TIC. Concluziile raportului și atlasul vor fi utilizate în elaborarea viitoarei politici a UE menite să încurajeze inovarea în UE. De asemenea, acestea vor alimenta proiectul EURIPIDIS, care se concentrează asupra politicii de inovare în domeniul TIC și a transferului pe piață a celor mai bune idei rezultate din cercetare. În plus, Centrul Comun de Cercetare (JRC) intenționează să analizeze diversitatea tehnologică a activităților TIC și evoluția acestora, fapt care va contribui la identificarea complementarităților dintre regiuni.  
Un centru european de excelență în domeniul TIC este o zonă geografică de pe teritoriul UE ale cărei activități sunt cel mai performante în producția în domeniul TIC, în cercetare-dezvoltare și inovare și joacă un rol central în rețelele mondiale.

Raportul a analizat toate regiunile UE (1303 de regiuni NUTS3) în ceea ce privește activitatea în domeniul TIC și a acordat punctaje în funcție de ponderea lor; 14% din regiuni au obținut peste 20 de puncte. Primele 34 de regiuni au obținut între 41 și 100 de puncte.  
Raportul a analizat trei elemente (activitatea economică, cercetarea-dezvoltarea și inovarea în sectorul TIC) în funcție de intensitatea acestora (de exemplu, cifra de afaceri, creșterea cifrei de afaceri, numărul de angajați), caracterul lor internațional (de exemplu, numărul lor de parteneri internaționali în rândul întreprinderilor/al centrelor de cercetare/al universităților) și prezența lor în rețele (care este rolul fiecărei regiuni în rețele: care dintre ele sunt puncte nodale și se conectează direct cu numeroși parteneri, care dintre ele au legături care permit doar câteva schimburi).

Concluziile s-au bazat pe un indicator sintetic, care a reunit 42 de indicatori pentru evaluarea activităților TIC. Au fost utilizate mai multe surse și baze de date pentru a elabora indicatorii și măsurătorile: clasamentul universităților, indecșii de citare, informațiile privind colaborările la proiecte de cercetare europene, numărul de societăți internaționale de vârf în domeniul TIC care investesc în C&D și care sunt prezente în fiecare regiune, finanțarea cu capital de risc sau date privind ocuparea forței de muncă și informații privind cifra de afaceri a întreprinderilor.
Proiectul „Centre europene de excelență în domeniul TIC” este dezvoltat de Centrul Comun de Cercetare și de DG CNECT.

Persoane de contact:
Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU

Pagini Utile

  1. Raportul privind Centrele europene de excelență în domeniul TIC
  2. Regiunile cele mai performante conform EIPE Composite Indicator
  3. Hashtag-uri: #research#innovation
  4. Pagina de internet a dnei Neelie Kroes
  5. Puteți urmări activitatea doamnei Neelie Kroes pe Twitter


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană