Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.04.2014 - Comisia lansează Observatorul pieței laptelui
ED Targoviste

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, lansează miercuri, 16 aprilie, un nou Observator european al pieței laptelui. În contextul eliminării regimului cotelor de lapte la 31 martie 2015, Observatorul va consolida capacitatea Comisiei de a monitoriza piața produselor lactate și va ajuta sectorul să se adapteze la noul mediu după aproximativ 30 de ani de funcționare în regimul cotelor. Observatorul are drept obiectiv creșterea transparenței și furnizarea celor mai precise date de piață, astfel încât actorii din lanțul de aprovizionare din sectorul laptelui să poată lua decizii de afaceri în cunoștință de cauză, iar Comisia să poată lua decizii politice informate.

Din momentul lansării sale miercuri după-amiază (la ora 16), Observatorul european al pieței laptelui va pune la dispoziția părților interesate din sectorul laptelui o interfață web unică cu numeroase date primare. Mai mult, acesta va urmări și va analiza tendințele actuale și din trecut de pe piețele produselor lactate din UE și de la nivel mondial, producția, echilibrul dintre cerere și ofertă, costurile de producție, perspectivele piețelor etc.

Comisarul Cioloș a declarat: „Noua PAC consolidează rolul părților interesate în asigurarea unei dezvoltări echilibrate a sectorului laptelui. Pentru ca ele să poată face acest lucru, avem nevoie deopotrivă de transparența datelor și de o analiză precisă a pieței. Adevărata valoare adăugată a Observatorului va consta în evaluarea constructivă a diferitor analize de piață. Acesta va fi un instrument esențial în procesul de luare a deciziilor de către Comisie și statele membre”.

Pornind de la conceptul lansat pentru prima dată de comisarul Cioloș în cadrul Conferinței pe tema sectorului produselor lactate din septembrie 2013, Observatorul va asigura transparența datelor, completată de analize de piață, de rapoarte privind perspectivele pe termen scurt și de previziuni pe termen mediu, precum și de reuniuni periodice ale unui comitet economic. Acest comitet, compus din părțile interesate din sectorul laptelui, va discuta datele și va contribui cu informații și opinii relevante valoroase care nu sunt ușor de găsit în statistici. Reuniunile Observatorului pieței laptelui vor fi reflectate în rapoarte care vor fi puse și la dispoziția publicului.

Context
Eliminarea sistemului de cote pentru lapte în 2015, convenită în cadrul „bilanțului de sănătate al reformei PAC” din 2008, va crea un nou context pentru operatorii economici, care s-au confruntat cu sistemul cotelor de lapte de la introducerea acestuia în 1984. În scopul de a pregăti sectorul pentru acest nou mediu de funcționare, au fost elaborate o serie de noi instrumente în contextul „Pachetului privind laptele” din 2012, mai exact în ceea ce privește cooperarea dintre fermierii din sectorul produselor lactate. În plus, sectorul laptelui a făcut obiectul unor discuții intense în timpul negocierilor desfășurate anul trecut referitoare la reforma PAC, iar acordul final (MEMO/13/621) oferă o orientare mai bună către piață, împreună cu o plasă de siguranță pentru fermieri în contextul unor incertitudini externe, în primul rând prin intermediul plăților directe, dar și cu opțiuni pentru gestionarea riscurilor în cadrul programelor de dezvoltare rurală, precum și cu o rezervă nouă și flexibilă destinată crizelor de pe piață în cazul unor dificultăți ale pieței.

Persoane de contact:
Roger Waite (+32 2 296 14 04)
Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)
Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Pagini Utile

  • Pagina de internet a Observatorului european al pieței laptelui (care va fi activă începând de miercuri, 16 aprilie, ora 16)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană