Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.07.2014 - Comisia lansează o consultare publică privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele neagricole
ED Targoviste

Comisia Europeană a lansat o consultare pe marginea cărții verzi privind o posibilă extindere a protecției indicațiilor geografice asupra produselor neagricole.
În lumea globalizată de astăzi, consumatorii caută modalități de a identifica produse autentice, originale, și se așteaptă ca atât calitatea, cât și caracteristicile din reclamă să corespundă efectiv realității.

O indicație geografică servește la identificarea unui produs originar dintr-o țară, regiune sau localitate în cazurile în care o calitate, o reputație sau alte caracteristici ale produsului sunt legate de originea sa geografică, cum ar fi vinul de Bordeaux, sticla de Murano sau șunca de Parma. Produsele agricole (brânzeturi, vinuri, produse din carne, fructe și legume) cu o anumită origine geografică care au anumite calități sau care sunt realizate după metode tradiționale pot beneficia de protecția indicației geografice la nivelul UE (parmezanul, de exemplu). Cu toate acestea, produsele neagricole (cum ar fi ceramica, marmura, tacâmurile, articolele de încălțăminte, tapiseriile, instrumentele muzicale) nu beneficiază în prezent de o protecție unitară a indicației geografice la nivelul UE dincolo de prevederile naționale.

Michel Barnier, vicepreședinte al Comisiei și comisar pentru piața internă și servicii, a declarat:„Uniunea Europeană posedă o bogăție de produse care se bazează pe un know-how și pe metode de producție tradiționale și care sunt deseori înrădăcinate în patrimoniul cultural și social al unui anumit loc geografic, de la cristalul de Boemia și tartanele scoțiene până la marmura de Carrara și tapiseriile de Aubusson. Aceste produse nu numai că fac parte din know-how-ul și din competențele Europei, dar și au un potențial economic considerabil, pe care poate nu îl exploatăm pe deplin. Prin extinderea protecției indicațiilor geografice la nivelul UE în scopul includerii acestor produse s-ar putea crea beneficii potențiale considerabile pentru IMM-uri și regiunile europene. În acest fel, am putea să ne conservăm patrimoniul unic și divers și, în același timp, să aducem o contribuție semnificativă la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică în Europa.”

Cartea verde este alcătuită din două părți. Prima parte conține întrebări despre modalitățile actuale de protecție prevăzute la nivel național și la nivelul UE și despre eventualele beneficii economice, sociale și culturale care ar putea fi obținute prin îmbunătățirea protecției indicațiilor geografice în UE. A doua parte conține întrebări mai degrabă tehnice, prin care se dorește a se afla ce cred părțile interesate despre opțiunile posibile de protecție a indicațiilor geografice la nivelul UE în cazul produselor neagricole. Printre obiectivele posibile ale oricărei noi măsuri se numără îndeplinirea cerințelor minime de protecție a indicațiilor geografice, stabilite în Acordul privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală, dar și furnizarea unor criterii suplimentare de protecție, precum cele incluse în legislația UE privind indicațiile geografice agricole.

Toate părțile interesate – de la consumatori la producători și de la distribuitori la autoritățile locale – sunt invitate să își transmită observațiile și sugestiile până la 28 octombrie 2014. Comisia va publica rezultatele consultării și va ține seama de acestea când va analiza dacă se impun măsuri suplimentare la nivelul UE.

Context
În baza unor norme, UE are obligația de a proteja indicațiile geografice care intră sub incidențaAcordului privind aspectele comerciale ale drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul se aplică tuturor celor 159 de state membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și acoperă atât produsele agricole, cât și produsele neagricole. În toate țările membre ale OMC, indicațiile geografice trebuie să fie protejate pentru a nu induce în eroare publicul în privința originii produselor și pentru a preveni concurența neloială. Membrii OMC au dreptul să utilizeze diferite instrumente juridice pentru a asigura această protecție. Unii membri ai OMC, inclusiv 14 state membre ale UE, dispun de o legislație specifică în domeniul protecției indicațiilor geografice pentru produsele neagricole.

O protecție a indicațiilor geografice unitară la nivelul UE există în prezent în cazul vinurilor, al băuturilor spirtoase, al vinurilor aromatizate și al produselor agricole și alimentare. Pentru produsele neagricole însă nu există deocamdată nici armonizare, nici o protecție unitară a indicațiilor geografice la nivelul UE. În cazul produselor neagricole se aplică instrumente juridice naționale, ceea ce înseamnă că nivelurile de protecție juridică variază de la un stat la altul în Europa. Dacă doresc să protejeze o anumită indicație geografică în UE pentru produsele lor neagricole, producătorii trebuie să depună o cerere de protecție în fiecare stat membru în care este disponibilă indicația geografică respectivă, ceea ce nu este eficace în piața unică a UE, sau să introducă acțiuni în instanță în cazul abuzurilor.

Comisia a evidențiat această problemă în comunicarea din 2011 intitulată „O piață unică pentru drepturile de proprietate intelectuală” și a propus o analiză amănunțită atât a cadrului juridic existent în domeniul protecției indicațiilor geografice pentru produsele neagricole în statele membre, cât și a implicațiilor acestui cadru pentru piața unică.

În 2012 s-a solicitat efectuarea unui studiu extern referitor la protecția indicațiilor geografice în cazul produselor neagricole în piața internă. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în martie 2013 și ele arată că instrumentele juridice existente, pe care le au la dispoziție producătorii la nivel național și european, sunt insuficiente. De asemenea, Comisia a organizat o audiere publică la 22 aprilie 2013 pentru a discuta rezultatele studiului și pentru a oferi o platformă de dezbatere mai amplă cu privire la necesitatea unei protecții mai eficiente a indicațiilor geografice pentru produsele neagricole la nivelul UE.

Persoane de contact:
Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)
Audrey Augier (+32 2 297 16 07)
Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Pagini Utile

  1.  MEMO/14/486
  2. Informații suplimentare referitoare la participarea la consultare
  3. Informații despre studiu și audierea publică


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană