Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.08.2014 - Navigația europeană prin satelit: Galileo lansează doi noi sateliți
ED Targoviste

Pe 21 august 2014 au fost lansați în spațiu doi noi sateliți în cadrul programului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungându-se astfel la un număr total de șase sateliți pe orbită. Lansarea va avea loc la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, la ora 14.31 CET și poate fi urmărită prin live streaming aici. Lansarea marchează o etapă importantă pentru Galileo, reprezentând un pas înainte în vederea realizării unui sistem complet de navigație prin satelit deținut de Uniunea Europeană. Acești doi sateliți sunt primii dintr-o nouă serie de sateliți deținuți în totalitate de UE. Ca urmare a lansării unor sateliți suplimentari, disponibilitatea și gradul de acoperire al semnalului Galileo vor crește treptat și, în curând, se va putea trece la faza operațională deplină a programului. Sateliții care vor fi lansați, Doresa și Milena, poartă numele alese de către doi elevi care au câștigat un concurs de desen organizat la nivelul UE.

Comisarul european pentru industrie și antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, a declarat: „Odată cu lansarea acestor doi sateliți, programul Galileo va intra în faza de capacitate operațională completă. Lansarea dă un nou impuls programului Galileo, un proiect cu adevărat european finanțat de statele membre care are rolul de a maximiza beneficiile pentru cetățenii UE. Galileo operează într-un domeniu tehnologic de vârf și furnizează aplicații cu un imens potențial economic, sprijinind obiectivele UE privind creșterea economică și competitivitatea. De asemenea, sunt foarte bucuros să anunț că, începând din 2015, Uniunea Europeană va putea să utilizeze un sistem de lansare european „Ariane 5”, grație unui nou contract în valoare de 500 de milioane EUR pentru industria spațială europeană.”

Beneficiile sistemului de navigație prin satelit al UE

Informațiile îmbunătățite privind stabilirea poziției în timp și spațiu furnizate de Galileo vor avea implicații pozitive pentru multe servicii și mulți utilizatori din Europa. Produsele folosite zilnic, de exemplu telefoanele mobile și dispozitivele de navigație instalate la bordul autovehiculelor vor beneficia de pe urma preciziei suplimentare oferite de Galileo. Datele de navigație prin satelit oferite de Galileo vor contribui, de asemenea, la servicii esențiale pentru cetățeni și utilizatori, de exemplu, ele vor spori siguranța sistemelor de transport feroviar și rutier și vor îmbunătăți răspunsul în situații de urgență.
Serviciul european geostaționar mixt de navigare (EGNOS), un serviciu complementar programului Galileo, oferă deja o serie de beneficii. EGNOS este folosit, de exemplu, de industria aviatică pentru a oferi exactitatea de poziționare necesară pentru aterizări mai precise, reducerea întârzierilor și a redirecționărilor și obținerea unor rute mai eficiente în Europa.
După ce va intra în faza operațională, Galileo va permite dezvoltarea unei serii largi de noi produse și servicii inovatoare în alte industrii și va genera creștere economică, inovare și locuri de muncă cu înaltă calificare. În 2013, piața mondială anuală a produselor și serviciilor globale de navigație prin satelit a fost evaluată la 175 de miliarde de euro și este de așteptat să crească în următorii ani la o valoare de aproximativ 237 de miliarde de euro până în 2020.

Pașii următori

Comisia își propune ca întreaga constelație de 30 de sateliți Galileo (care include șase sateliți activi de rezervă pe orbită) să devină operațională înainte de sfârșitul acestui deceniu.
Pentru a promova dezvoltarea economică și a maximiza beneficiile socioeconomice așteptate de la acest sistem, Comisia intenționează să actualizeze planul de acțiune al UE privind aplicațiile sistemului global de navigație prin satelit și va propune noi măsuri pentru a promova utilizarea Galileo.

Context

Galileo este programul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigație prin satelit sub control civil european. Semnalele Galileo vor permite utilizatorilor să își cunoască poziția exactă în timp și spațiu într-un mod mai precis și mai fiabil decât cel oferit de sistemele existente în prezent. Galileo va fi compatibil cu sistemele similare existente și unele dintre serviciile sale vor fi interoperabile cu acestea, dar va fi autonom.
Începând din 2011, patru sateliți Galileo au fost lansați și utilizați în cursul etapei de validare pe orbită, permițând calcularea pentru prima dată, în martie 2013, a unei poziții geografice autonome utilizându-se exclusiv semnale primite prin Galileo.
Programul EGNOS, operațional din 2011, este un sistem european care contribuie la îmbunătățirea performanței sistemelor globale de navigație prin satelit. EGNOS îmbunătățește acuratețea și fiabilitatea semnalelor primite de la sistemele existente prin corectarea erorilor de măsurare a semnalului și prin furnizarea de informații cu privire la integritatea semnalului.

Persoane de contact:
Miguel Sagredo (+32 2 296 85 89)
Sara Tironi (+32 2 299 04 03)

Pagini Utile

  1. Puteți urmări în direct lansarea de la Kourou la următoarea adresă de internet:

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=1

  1. Întrebări și răspunsuri referitoare la Galileo, programul de navigație prin satelit al UE

 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană