Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.09.2014 - Un studiu arată că „piața unică a cercetării” din UE depinde în prezent de reformele naționale
ED Targoviste

Parteneriatul pentru Spațiul european de cercetare (SEC) dintre statele membre, părțile interesate din cercetare și Comisie a înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește edificarea SEC. Condițiile pentru realizarea unui Spațiu european de cercetare, în care cercetătorii și cunoștințele științifice pot să circule liber, există deja la nivel european. În prezent, pentru ca SEC să fie funcțional, trebuie implementate reforme la nivelul statelor membre.

Aceasta este principala concluzie a ultimului raport privind progresele SEC, prezentat de Comisia Europeană. Raportul actualizează analiza realizată anul trecut (IP/13/851) și prezintă rapoarte individuale, pe țări, care oferă o imagine a implementării concrete, mai ales la nivelul organizațiilor de cercetare.
Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat:„În ultimii ani am realizat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește Spațiul european de cercetare. În prezent, este rândul statelor membre și al organizațiilor de cercetare să își îndeplinească angajamentele și să realizeze reformele necesare. Comisia le va sprijini dacă va fi posibil, inclusiv cu investiții în valoare de 80 de miliarde EUR din noul program de cercetare și inovare, Orizont 2020. În special, este necesar ca statele membre și UE să își concerteze mult mai bine eforturile de cercetare, pentru a spori impactul la nivelul UE.”

Următoarele inițiative, anunțate în comunicarea privind SEC, au fost ferm implementate:

  1. statele membre adoptă tot mai multe măsuri de sprijinire a SEC pe care le includ în programele lor naționale de reformă;
  2. UE a integrat SEC în semestrul european și acordă o finanțare substanțială pentru măsurile privind SEC, cum sunt promovarea recrutării deschise, a accesului liber la publicații și la date și a egalității de gen, prin intermediul programului Orizont 2020;
  3. organizațiile de cercetare, și anume organismele de finanțare a cercetării și institutele de cercetare, și-au exprimat sprijinul ferm pentru agenda SEC;
  4. a fost instituit un mecanism de monitorizare a SEC care furnizează date tot mai fiabile pentru evaluarea performanței la nivelul statelor membre și la nivel instituțional.

Analiza confirmă că au fost create toate condițiile pentru finalizarea SEC identificate de Comisie în 2012.

Totodată, între statele membre și între instituții mai există încă diferențe. De exemplu, deși în toate statele membre finanțarea are un caracter concurențial și se axează pe proiecte, amploarea sa variază în mod semnificativ de la o țară la alta. Pe de altă parte, peste jumătate dintre statele membre au instituit inițiative de sprijinire a egalității de gen în domeniul cercetării, însă ritmul schimbărilor reale este prea lent. De asemenea, deși raportul concluzionează că nu există o metodă unică de realizare a SEC, este evident că acesta funcționează cel mai bine și aduce cele mai multe beneficii dacă este sprijinit de măsuri la nivel național.
Până la jumătatea anului 2015, statele membre trebuie să prezinte „foi de parcurs privind SEC” în care să evidențieze următorii pași în direcția implementării SEC. În martie 2015, Comisia, organizațiile de părți interesate din cercetare și statele membre se vor întâlni la Bruxelles pentru a face bilanțul.

Context

Obiectivul SEC este de a le permite cercetătorilor, institutelor de cercetare și întreprinderilor să fie mai mobile, să concureze și să coopereze mai bine în afara granițelor. Îndeplinirea acestui obiectiv ar duce la consolidarea sistemelor de cercetare ale statelor membre ale UE și la creșterea competitivității acestora și le-ar permite să colaboreze într-un mod mai eficace pentru a găsi soluții la provocările societale majore.
Liderii UE au subliniat în repetate rânduri importanța finalizării Spațiului european de cercetare și au stabilit ca termen anul 2014 în concluziile Consiliului European din februarie 2011 și ale celui din martie 2012. Acest fapt a determinat Comisia să propună „un parteneriat consolidat al Spațiului european de cercetare pentru excelență și creștere”, care a identificat măsurile pe care statele membre, părțile interesate și Comisia Europeană ar trebui să le ia în vederea realizării SEC. Cele cinci priorități pe baza cărora se evaluează progresele sunt: eficacitatea sistemelor naționale de cercetare, cooperarea transnațională, deschiderea pieței forței de muncă pentru cercetători, egalitatea de gen și integrarea acestei dimensiuni în cercetare, precum și optimizarea circulației și a transferului cunoștințelor științifice.

SEC a dovedit deja că este benefic pentru performanțele statelor membre și ale institutelor de cercetare. Raportul cuprinde, printre altele, următoarele constatări:

  1. sistemele de cercetare deschise și atractive sunt mai inovatoare;
  2. institutele de cercetare care implementează SEC produc un număr mai mare de publicații și de cereri de brevete pe cap de cercetător, generând mai multe cunoștințe;
  3. impactul asupra cercetării al cercetătorilor mobili este cu aproape 20 % mai mare decât al celorlalți cercetători.

Informațiile din raportul privind progresele SEC au fost preluate din mai multe surse, în special din programele naționale de reformă pentru 2014. De asemenea, Comisia a realizat un sondaj cu privire la finanțarea cercetării și la organizațiile de cercetare din toate statele membre și țările asociate la programul de cercetare al UE, iar aceste informații au fost completate de studiul MORE 2 și de Tabloul de bord al Uniunii cercetării și inovării pe 2014.
Mecanismul de monitorizare a SEC care a fost instituit furnizează date despre progresele înregistrate la nivelul măsurilor strategice privind SEC. Totuși, faptul că multe dintre aceste date trebuie colectate pe bază de voluntariat limitează eficacitatea acestora pentru procesul de elaborare a politicilor. Vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a identifica și a perfecționa componentele esențiale și pentru a permite realizarea de progrese în privința colectării datelor. Comisia va lansa o dezbatere cu statele membre privind cel mai bun nivel posibil de coordonare și de armonizare a strategiilor naționale de cercetare și punerea în comun a fondurilor destinate soluționării provocărilor societale, pentru a spori impactul la nivelul UE.

Persoane de contact:
Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience
Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)
Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Pagini Utile

  1. Raportul din 2014 privind progresele SEC
  2. Spațiul european de cercetare
  3. Portalul EURAXESS


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană