Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.10.2014 - Agenda săptămânii 20 - 26 octombrie 2014
ED Targoviste

Marți, 21 octombrie: Eurostat va publica pentru prima oară date privind datoria publică și deficitul statelor membre UE pentru perioada 2010 - 2013, calculate conform metodologiei revizuite ESA 2010

Știre: Eurostat va publica pentru prima oară date privind datoria publică și deficitul statelor membre UE și zonei euro pentru perioada 2010 - 2013, calculate conform metodologiei revizuite ESA 20101.

Context: Eurostat va publica cea de-a doua notificare privind datoria publică și deficitul bugetar pentru perioada 2010 - 2013. Astfel, Eurostat va actualiza prima notificare publicată în luna aprilie 2014 (STAT/14/64). Datele publicate în luna aprile au fost calculate în baza metodologiei ESA 95; pentru cifrele care urmează a fi publicate în 21 octombrie Eurostat utilizează noua metodologie ESA 2010. Va fi de asemenea publicată o anexă care va evidenția diferențele dintre datele calculate conform precedentului sistem (ESA 95) și cele calculate conform metodologiei ESA 2010.

Sistemul european de conturi naționale și regionale (ESA) stabilește o metodologie armonizată, care trebuie să fie utilizată în vederea calculării datelor privind conturile naționale în Uniunea Europeană. Grație acestui ghid metodologic, datele statistice cu privire la economiile statelor membre sunt calculate într-o manieră fiabilă, modernă, coerentă și care permite analiza comparativă.

Începând cu luna septembrie 2014, statelor membre li s-a solicitat utilizarea unui ghid metodologic revizuit, cunoscut sub denumirea de ESA 2010, în vederea calculării statisticilor economice importante. ESA 2010 adaptează la realitățile economiilor moderne (de exemplu, globalizare, digitalizare, economii bazate pe cunoaștere) modul în care sunt realizate statisticile macroeconomice. Adaptarea sistemelor de conturi nu are loc doar la nivel european, ci și global. Sistemul de conturi international echivalent (2008 SNA) este în curs de implementare în întreaga lume, fiind deja utilizat în SUA, Canada și Australia (pentru informații suplimentare: MEMO/14/21).

Eveniment: Marți, 21 octombrie: informare tehnică susținută de Eduardo Barredo Capelot, director în cadrul Eurostat. Ora și locația vor fi anunțate ulterior. Vor fi publicate un comunicat de presă și un document cu informații suplimentare (întrebări și răspunsuri).

Evenimentul va fi transmis în direct prin EbS.

Surse: Pagina de internet a Eurostat http://epp.eurostat.ec.europa.eu/

Persoană de contact: Emer Traynor +32 2 292 15 48 emer.traynor@ec.europa.eu Franck Arrii +32 2 297 22 21 franck.arrii@ec.europa.eu

1 Sistemul european de conturi naționale și regionale.

 

Marți, 21 octombrie: Spațiul Public European găzduiește seminarul "Oportunităţi şi provocări în implementarea proiectelor Regio"

Știre: Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) organizează marți, 21 octombrie 2014, la Spațiul Public European, un eveniment pentru promovarea Programului Operaţional Regional 2007-2013. În cadrul seminarului vor fi prezentate atât informații cu privire la modalitățile de realizare cu succes a proiectelor, cât și situația implementării în regiune a Programului Operațional Regional. De asemenea, beneficiarii finanțărilor vor prezenta experiența lor privitoare la derularea proiectelor Regio.

Context: Evenimentul face parte din seria de promovare a Regio - Programul Operațional Regional, unul dintre Programele Operaționale românești agreate cu Uniunea Europeană și un instrument pentru implementarea strategiei naționale și a politicilor de dezvoltare regională.

Eveniment: Marți, 21 octombrie, Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr 31), orele 09.30-12.00: Seminarul de promovare: „Oportunităţi şi provocări în implementarea proiectelor Regio”

În vederea participării la eveniment vă rugăm completați formularul online disponibil în pagina ADRBI.

Surse: Pagina de internet ADRBI http://www.regioadrbi.ro/

ADRBI pe Facebook https://www.facebook.com/adrbi

Pagina de internet a Spațiului Public European http://ec.europa.eu/romania/about_us/spatiul_public_european_ro.htm

Pagina de Facebook a Spațiului Public European https://www.facebook.com/spatiul.public.european

Persoană de contact: Silvia Ghica silvia.ghica@adrbi.ro 021 313 80 99

 

Miercuri, 22 octombrie: Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va fi prezent în România

Știre: Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va fi prezent în România în data de 22 octombrie. Înaltul oficial european va participa la conferința “Luminiţele de la capătul tunelului: Perspectivele şi oportunităţile economiei româneşti în context intern şi european, la ieşirea din criză”, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României în parteneriat cu publicaţia cursedguvernare.ro.

Eveniment: Agenda completă a vizitei va fi publicată ulterior.

Surse: Pagina de internet a comisarului Dacian Cioloș http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/ciolos/index_en.htm

Comisarul Dacian Cioloș pe Facebook https://www.facebook.com/dacianciolos

Agenda Reprezentanței Comisiei Europene în România http://ec.europa.eu/romania/news/agenda/index_ro.htm

Pagina de internet a conferinței “Luminiţele de la capătul tunelului: Perspectivele şi oportunităţile economiei româneşti în context intern şi european, la ieşirea din criză” http://www.ccisv.ro/content/invitatie-conferinta-luminitele-de-la-capatul-tunelului-perspectivele-si- oportunitatile-economiei-romanesti-in-context-intern-si-european-la-iesirea-din-criza/

Persoană de contact: Dorian Filote dorian.filote@ec.europa.eu +32 498 95 75 14

 

Joi, 23 octombrie: Film maghiar la Spațiul Public European

Știre: Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, Spațiul Public European vă invită la proiecția filmului Examenul / A vizsga (dramă, thriller, Ungaria, 2011), proiecție realizată în colaborare cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Context: JOIA de film este o serie de proiecții de film care se adresează publicului larg, de la elevi și studenți la pensionari. Prima ediție a avut loc în ianuarie 2013. De atunci au fost difuzate peste 60 de filme documentare și de ficțiune din toate colțurile Europei și nu numai.

Eveniment: Joi, 23 octombrie, Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr 31), orele 19.00: proiecția filmului Examenul / A vizsga (dramă, thriller, Ungaria, 2011, regia : Péter Bergendy, 89 min.)

Surse: Pagina de internet a Spațiului Public European http://ec.europa.eu/romania/about_us/spatiul_public_european_ro.htm

Pagina de Facebook a Spațiului Public European https://www.facebook.com/spatiul.public.european

Pagina de internet a Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București http://www.bukarest.balassiintezet.hu/ro/

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București pe Facebook https://www.facebook.com/pages/Balassi-Int%C3%A9zet-Bukaresti-Magyar-Int%C3%A9zetInstitutul- Maghiar-din-Bucure%C8%99ti/125965184085401

Persoană de contact: Monica Cîmpeanu monica.cimpeanu@spatiuleuropa.eu 021 212 16 19

 

Vineri, 24 octombrie: Spațiul Public European găzduiește dezbaterea "Actor pasiv sau proactiv? Cum îşi reprezintă România interesele la Bruxelles?"

Știre: Dna Angela Filote va participa la dezbaterea cu titlul "Actor pasiv sau proactiv? Cum îşi reprezintă România interesele la Bruxelles?", organizată la Spațiul Public European de către asociația Europuls. Discuțiile se vor desfășura pe marginea studiului realizat de Europuls pe această temă. Concluziile studiului vor fi comentate de membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională și experți în afaceri europene și lobby.

Context: "S-a decis de la Bruxelles" sau "vine de la Bruxelles" spun des politicienii și autoritățile române pentru a explica decizii dificil de înțeles și de aplicat, sau politici care afectează sectoare întregi. Pe bună dreptate, pentru că legislația aplicabilă în România poate fi până la 70% elaborată de instituțiile europene, prin proceduri decizionale supra-naționale. Însă statele membre și actorii din mediul privat sau non-profit sunt implicați în elaborarea deciziilor și legislației europene. Se folosește România de toate oportunitățile pentru a influența procesele europene în așa fel încât interesele sale să fie reprezentate?

Studiul "Actor pasiv sau proactiv? Cum îşi reprezintă România interesele la Bruxelles?" va fi disponibil pe pagina de internet Europuls începând cu 24 octombrie 2014. Studiul analizează activitatea instituțiilor române în relația cu instituțiile europene, activitatea europarlamentarilor, membrilor Comitetului Economic și Social și ai Comitetului Regiunilor. De asemenea, acesta va analiza modul în care actorii din mediul privat şi societatea civilă din România îşi reprezintă interesele pe lângă instituţiile europene, formulând recomandări pentru ameliorarea acestui proces.

Eveniment: Vineri, 24 octombrie, Spațiul Public European (str. Vasile Lascăr 31), orele 09.00: Dezbaterea „Actor pasiv sau proactiv? Cum îşi reprezintă România interesele la Bruxelles?”.

Confirmarea participării la eveniment se poate face prin email la adresa contact@europuls.ro.

Surse: Pagina de internet a asociației Europuls http://www.europuls.ro

Pagina de internet a Spațiului Public European http://ec.europa.eu/romania/about_us/spatiul_public_european_ro.htm

Pagina de Facebook a Spațiului Public European https://www.facebook.com/spatiul.public.european

Persoană de contact: Laura Bretea laura.bretea@europuls.ro 0745 609 598-

 

Vineri, 24 octombrie: Ziua europeană a justiției

Știre: Dna Angela Filote va participa la evenimentul de lansare a ghidurilor practice "Modele de cereri pentru justițiabili în materie civilă și penală", organizat de Consiliul Superior al Magistraturii în colaborare cu Institutul Național al Magistraturii. Dna Filote va avea o intervenție în deschiderea evenimentului.

Context: La inițiativa comună a Consiliului Europei și Comisiei Europene sistemele judiciare din statele membre sărbătoresc anual, în data de 25 octombrie, Ziua europeană a justiţiei. Evenimentele organizate cu acest prilej își propun, pe de o parte, să readucă justiția în atenţia publicului informând cetățenii cu privire la drepturile lor și, pe de altă parte, să crească gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul juridic cu privire la dreptul Uniunii Europene.

Cu această ocazie și în contextul intrării în vigoare a noilor coduri, Consiliul Superior al Magistraturii, în colaborare cu Institutul Național al Magistraturii, organizează evenimentul de lansare a ghidurilor practice pentru justițiabili "Modele de cereri pentru justițiabili în materie civilă și penală".

Ghidurile practice au fost elaborate de către o echipă de experţi, judecători şi procurori, în cadrul proiectului "Asistenţă pentru consolidarea capacităţii instituţionale în domeniul formării judecătorilor şi procurorilor pentru aplicarea noilor coduri", finanțat prin intermediul Mecanismului Financiar Elvețian.

Eveniment: Vineri, 24 octombrie, orele 09.30, Aula Institutului Național al Magistraturii: evenimentul de lansare a ghidurilor practice "Modele de cereri pentru justițiabili în materie civilă și penală".

Surse: Pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii http://www.csm1909.ro

Pagina de internet a Institutului Național al Magistraturii http://www.inm-lex.ro/

Ziua europeană a justiției http://ec.europa.eu/justice/eu-justice-day-2014/downloads_en.htm

Programul de cooperare elvețiano-român http://www.swiss-contribution.ro/

Persoană de contact: Daniela Pantazi daniela.pantazi@csm1909.ro 021 311 69 02 Mihai Roșioru mihai.rosioru@ec.europa.eu 021 203 54 00


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană