Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.10.2014 - Instrumente de politică europeană și oportunități de finanțare pentru investiția în copii
ED Targoviste

În contextul unui seminar, desfășurat în București în data de 20 octombrie, pentru implementarea Recomandării Comisiei “Investiții în copii – ruperea cercului vicios al defavorizării”, Comisia Europeană a invitat reprezentanți ai autorităților centrale și locale și ai societății civile pentru a discuta instrumentele de politică națională și europeană și oportunitățile de finanțare în copii și familiile acestora pe perioada 2014-2020.

În România, copiii și familiile acestora au fost afectate în mod deosebit de criză, cu aproximativ 49% dintre copii confruntându-se cu riscul de sărăcie și excluziune socială. Această cifră se situează mult deasupra mediei europene. Copiii din familii monoparentale, familiile fără serviciu și cei proveniți din familiile Roma sunt mai expuși acestor riscuri.
Recomandarea Comisiei „Investiții în copii – ruperea cercului vicios al defavorizării” adoptată în 2013 (ca parte a Pachetului de Investiții Sociale) subliniază faptul că investiția în copii este nu numai corectă, dar constituie și o abordare eficientă din punct de vedere al costurilor care contribuie la dezvoltare și creștere economică pe termen lung. În contextul Europa 2020, strategia de creștere a Uniunii Europene, Comisia Europeană și Consiliul European au solicitat României creșterea investiției în copii și familiile acestora.

Seminarul a evidențiat principalele instrumente financiare care pot susține România în implementarea acestor reforme și a prezentat proiecte finanțate din fonduri structurale din perioda 2007-2013. Seminarul a oferit autorităților de management și potențialilor beneficiari un spațiu în care să discute despre lecțiile din trecut și recomandări pentru a merge mai departe în noua perioadă de programare 2014 – 2020. Cu o finanțare totală de 4774 milioane euro (din care 20% alocate incluziunii sociale), Fondul Social European ( FSE) poate suține mai multe servicii de îngrijire și educație preșcolară și de mult mai bună calitate. Recent adoptatul Fond European pentru Susținerea celor mai Defavorizați(FEAD) poate, printre altele, aborda lipsurile materiale severe cu care se confruntă copiii și poate completa acțiunile din FSE. Alocarea financiară a României în cadrul FEAD este de 441 milioane (în prețurile actuale).


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană