Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.10.2014 - Uniunea Europeană impulsionează cercetarea bolii Ebola prin fonduri în valoare de 24,4 milioane de euro
ED Targoviste

Comisia Europeană a anunțat alocarea din bugetul UE pentru cercetare a 24,4 milioane de euro destinate urgent necesarelor cercetări în domeniul bolii cauzate de virusul Ebola. Finanțarea va fi direcționată către cinci proiecte, de la testarea unui potențial vaccin în cadrul unui trial clinic de mare amploare, la testarea unor compuși existenți și noi în tratamentul bolii Ebola. Fondurile provenite din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare, vor fi puse la dispoziție prin intermediul unei proceduri accelerate, pentru ca cercetările să înceapă cât mai curând posibil. De asemenea, Comisia colaborează cu industria de profil în ceea ce privește crearea de noi vaccinuri, medicamente și mijloace de diagnostic vizând boala Ebola și alte febre hemoragice în cadrul Inițiativei privind medicamentele inovatoare.

Președintele Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso, a declarat: „În ceea ce privește boala Ebola, suntem într-o cursă în care timpul se scurge în defavoarea noastră și trebuie să abordăm situația atât din perspectiva urgenței, cât și a soluționării ei pe termen lung. Prin urmare, am plăcerea să anunț că vor fi puse la dispoziție fonduri suplimentare în valoare de 24,4 milioane EUR, care vor accelera câteva dintre cele mai promițătoare cercetări vizând crearea de vaccinuri și de tratamente."
În contextul în care OMS reunește reprezentanți ai comunității internaționale astăzi în Geneva, unul dintre cele mai importante mesaje este acela că trebuie să intensificăm cercetările vizând boala Ebola” a declarat doamna Máire Geoghegan-Quinn, comisarul UE pentru cercetare, inovare și știință. „Aceste proiecte recrutează cei mai performanți cercetători din mediul academic și din industria de profil în lupta împotriva acestei boli letale.”

Finanțarea va fi pusă la dispoziție în urma unor propuneri din partea unor echipe de cercetare din întreaga UE și din numeroase țări terțe, care au fost evaluate de către un grup independent de experți (a se vedea anexa unde sunt menționate proiectele selectate).
Profesorul Peter Piot, directorul Facultății de igienă și medicină tropicală din Londra (London School of Hygiene and Tropical Medicine), unul dintre descoperitorii virusului Ebola, a reacționat la anunțul finanțării: „Apreciez foarte mult acțiunea hotărâtă a Comisiei de a sprijini o serie de trialuri clinice și de studii vizând virusul Ebola ca parte a contribuției Europei de a pune capăt crizei cauzate de acest virus, care deja a pus capăt vieții unui număr atât de mare de persoane."

De asemenea, Comisia a solicitat Parteneriatului dintre țări europene și țări în curs de dezvoltare privind trialurile clinice (European and Developing Countries Clinical Trials Partnership — EDCTP) să includă în planul său de activitate epidemiile emergente care reprezintă motive de îngrijorare pentru Africa, incluzând-o pe cea cauzată de virusul Ebola. Acest fapt va permite EDCTP să finanțeze trialuri clinice în care se testează medicamente, vaccinuri și metode de diagnostic, în cadrul viitoarelor cereri de propuneri.
Anunțul survine în contextul în care OMS găzduiește o reuniune la nivel înalt la Geneva, implicând comunitatea internațională și reprezentanți ai industriei de profil. În cadrul reuniunii urmează să fie discutate accesul la vaccinurile care vor fi disponibile în viitorul apropiat, finanțarea campaniilor de vaccinare și de imunizare, precum și concepția, capacitatea de realizare și reglementarea trialurilor clinice și protecția juridică în cadrul acestora.

Context
Uniunea Europeană a jucat un rol activ încă de la începutul acestei crize. Comisia Europeană s-a angajat până în prezent să contribuie cu 180 de milioane de euro, sub formă de asistență umanitară și de ajutor pentru dezvoltare, pentru a ajuta țările afectate de această epidemie. Aceasta se realizează, de exemplu, prin furnizarea de asistență medicală imediată comunităților afectate și prin susținerea limitării răspândirii epidemiei prin diagnosticare rapidă și prin campanii de sensibilizare cu privire la boală. Pe lângă ajutorul financiar, UE contribuie, de asemenea, la combaterea epidemiei prin prezența unor experți la fața locului și prin coordonarea furnizării de materiale și a posibilelor evacuări.
Comisia finanțează deja cercetarea bolii cauzate de virusul Ebola, în cadrul celui de-Al șaptelea program-cadru al UE (PC7) pentru cercetare și dezvoltare, în următoarele domenii: crearea unor noi medicamente antivirale, conectarea laboratoarelor de înaltă securitate, tratamentul clinic al pacienților (în special în Europa) și găsirea unor soluții la problemele etice, administrative, de reglementare și logistice care încetinesc obținerea rapidă a unor rezultate relevante din activitățile de cercetare.

Anexă – lista proiectelor selectate

Persoane de contact:
Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience
Monika Wcislo (+32 2 298 65 95)
Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Pagini Utile

  1. Pagina de internet de coordonare referitoare la boala cauzată de virusul Ebola
  2. Fișă informativă privind reacția UE la boala cauzată de virusul Ebola
  3. Pagina de internet a programului Orizont 2020


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană