Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.12.2014 - Primele trei programe de dezvoltare rurală au undă verde
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat primele trei dintre cele 118 programe de dezvoltare rurală (PDR-uri) vizând îmbunătățirea competitivității agriculturii UE, protecția mediului rural și a climei, precum și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale în perioada de până în 2020. Desfășurându-se fie la nivel național, fie la nivel regional, cele 118 programe multianuale sunt susținute, în perioada 2014-2020, printr-o finanțare totală de 95,6 miliarde  euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și vor atrage finanțări naționale, regionale și private suplimentare Pe lângă programele aprobate astăzi – PDR-urile naționale pentru Danemarca,Polonia și Austria – alte 6 programe [1] vor fi adoptate până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că vor fi verificate programe în valoare de peste 20 miliarde de euro.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat:

  1. „Zonele noastre rurale — împreună cu sectorul agricol și multe alte tipuri de activități care se desfășoară acolo — ne oferă locuri de muncă, oportunități de odihnă și recreere, frumusețe naturală și locuri plăcute în care să putem trăi și munci. Însă aceste zone au nevoie de sprijin pentru a se putea dezvolta la potențialul lor maxim. Următoarea generație de programe de dezvoltare rurală va oferi această asistență. Astăzi am aprobat primele 3 programe, săptămâna viitoare urmând să aprobăm încă 6, ceea ce reprezintă aproximativ 22 % din cheltuielile pentru dezvoltarea rurală din bugetul UE. Estimăm că programele care acoperă aproape o treime din finanțare vor fi verificate până de Paște.
  2. Unul dintre cele mai importante puncte forte ale conceptului de dezvoltare rurală constă în faptul că avem 6 priorități principale, însă este la latitudinea fiecărui stat membru sau a fiecărei regiuni să elaboreze programe adaptate situației sale. Iar astăzi putem vedea exemple bune în acest sens: programul polonez vizează să creeze peste 22 000 de locuri de muncă, să ofere sprijin pentru investiții unui număr de aproximativ 200 000 de exploatații agricole și să stabilească aproximativ 1 800 de grupuri de producători.
  1. În Danemarca, putem observa un accent deosebit pe stimularea inovării, cu obiectivul creării unui număr de aproape 1000 de „locuri de muncă verzi”, măsuri pentru dublarea suprafeței dedicate agriculturii ecologice și investiții în practici agricole ecologice.
  2. În Austria, se acordă o prioritate deosebită aspectelor legate de mediu și climă: obiectivul este ca peste 80% din terenul agricol să fie gestionat astfel încât să se protejeze și să se îmbunătățească biodiversitatea, iar peste 600 000 de agricultori să aibă oportunități de formare, în vreme ce aproximativ jumătate din populația rurală ar trebui să beneficieze de servicii îmbunătățite cum ar fi internetul în bandă largă de mare viteză.
  3. Așa cum am văzut în Irlanda, țara mea natală, un sector agricol dinamic și modern poate constitui un motor al creșterii economice și al creării de locuri de muncă, în special în zonele rurale. Programele lor de dezvoltare rurală, susținute prin fonduri UE, reprezintă pentru statele membre și pentru regiuni instrumentul adecvat pentru a exploata acest potențial.”

Istoricul dosarului
Dezvoltarea rurală este al doilea așa-numit pilon al Politicii agricole comune, furnizând statelor membre un pachet de finanțare UE, care este gestionat la nivel național sau regional în cadrul programelor multianuale cofinanțate. În total, sunt prevăzute 118 programe în toate cele 28 de state membre.

Noul Regulament privind dezvoltarea rurală pentru perioada 2014-2020 abordează șase priorități economice, de mediu și sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizările urmărite. În plus, pentru a coordona mai bine acțiunile și pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale și de investiții europene (fondurile ESI), s-a convenit cu fiecare stat membru un acord de parteneriat în care se prezintă strategia generală pentru investiții structurale finanțate de UE.

[1] Următoarele planuri naționale sunt prevăzute pentru adoptare înainte de finalul anului 2014: Finlanda (continentală); Portugalia Continente; și 4 din Germania (cadrul național, rețeaua rurală germană și programele regionale pentru Sachsen și Sachsen-Anhal)

Persoane de contact:
Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană