Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
20.03.2015 - Comisia Europeană și Transparency International își unesc forțele pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene
ED Targoviste

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a prezentat joi, 19 martie, la Berlin, proiectul-pilot intitulat "Acorduri de integritate", elaborat împreună cu organizațiaTransparency International. Proiectul își propune să garanteze buna utilizare a fondurilor europene și face parte dintr-o serie de măsuri noi, luate de Comisie cu scopul de a ajuta statele membre, regiunile și orașele să gestioneze eficient investițiile Uniunii Europene.

"Acordul de integritate" a fost elaborat de Transparency International pentru a sprijini guvernele, firmele si societatea civilă în îmbunătățirea transparenței activității și creșterea încrederii  în procedurile de achiziții publice. Comisia vizează concluzionarea acordurilor de integritate pentru mai multe proiecte co-finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune.

Comisarul Crețu a declarat: "Prin intermediul acestui proiect ne intensificăm eforturile care vizează protejarea fondurilor Uniunii împotriva fraudei și corupției. Fondurile europene constituie o adevărată sursă de investiții publice în statele membre, de aceea nu tolerez risipa. Parteneriatul nostru cu Transparency International este o ocazie excelentă de a trata această problemă într-o manieră pro-activă și preventivă. Suntem hotărâți să facem din această inițiativă un succes!"
Miklos Marschall, directorul executiv adjunct al Transparency International a adăugat:"Acordurile de integritate joacă un rol important în protecția fondurilor Uniunii Europene împotriva fraudei și a corupției, deoarece sporesc transparența, încrederea și gradul de responsabilizare, contribuie la buna reputație a autorităților contractante, reduc costurile și stimulează concurența prin proceduri mai bune de achiziții publice."

Un acord de integritate va constitui un document juridic între autoritatea contractantă si ofertanți, prin care părțile se angajează să respecte o procedură de atribuire transparentă și eficace. Pentru a garanta un grad ridicat de responsabilitate, acordurile de integritate vor avea în componență și un sistem de monitorizare derulat de o organizație a societății civile.
Statele membre sunt puternic încurajate să profite de această inițiativă, răspunzând apelului de manifestare a interesului care va fi lansat în mai 2015. În data de 5 mai, Transparency International va organiza o conferință la Bruxelles pentru promovarea acordurilor de integritate. Experiența acumulată prin aceste proiecte pilot va fi ulterior împărtășită administrațiilor publice din Europa.

Context:
Acordurile de integritate sunt un instrument dezvoltat de Transparency International în anii '90 pentru a sprijini guvernele, firmele și societatea civilă care se angajează în combaterea corupției în domeniul achizițiilor publice. Au fost puse în aplicare în întreaga lume.

Ele promovează rentabilitatea economică și buna guvernare, dar pot de asemenea încuraja schimbări instituționale, precum folosirea sistemelor de achiziții publice electronice, simplificarea procedurilor administrative, îmbunătățirea cadrului legislativ și promovarea bunei guvernări.

Proiectul pentru protecția fondurilor UE este împărțit în două etape. Prima va începe la 1 iunie 2015 și se va desfășura pe durata a nouă luni. Este vorba despre o fază pregătitoare care vizează asigurarea participării autorităților naționale și a organizațiilor societății civile din mai multe state membre, precum și identificarea proiectelor potențiale pentru punerea în aplicare a mecanismului de integritate. De asemenea, în cadrul proiectului va fi dezvoltat un mecanism de monitorizare pentru a măsura eficiența acordurilor de integritate în ceea ce privește îmbunătățirea transparenței și creșterea gradului de responsabilitate.
Cu mai mult de 100 de reprezentanțe în lume și un secretariat internațional la Berlin,Transparency International a devenit principala organizație a societății civile specializată în lupta împotriva corupției. Transparency International dispune de expertiză și experiență considerabile în materie de coordonare a proiectelor multinaționale complexe și de elaborare a instrumentelor de cercetare aplicată, precum și a politicilor și inițiativelor de sensibilizare bazate pe date concrete.

Pagini Utile

  1. Acorduri de integritate
  2. "Utilizare eficientă a fondurilor UE"
  3. "Administrații publice eficiente"
  4. Transparency International
  5. Twitter: @EU_Regional @CorinaCretuEU @anticorruption


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană