Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.01.2016 - Sustenabilitate fiscală: riscuri nesemnificative pe termen scurt, însă în creștere pe termen mediu și lung
ED Targoviste

Potrivit celui mai recent raport privind sustenabilitatea fiscală, elaborat de Comisia Europeană, în România nu există riscuri semnificative pe termen scurt. Cu toate acestea, o serie de variabile cum ar fi poziția investițională internațională netă, datoria publică în valută străină și ponderea datoriei față de creditori nerezidenți în totalul datoriei publice, precum și volumul de credite neperformante, indică posibile provocări pe termen scurt.

Riscurile cresc însă pe termen mediu. Din perspectiva sustenabilității datoriei publice, riscurile se măresc din cauza creșterii acesteia la peste 60% din PIB până la finalul perioadei de estimare (2026), în combinație cu cele asociate testelor de stres (în mod particular, în ce privește șocurile negative asupra balanței primare). Pe termen lung, vor apărea riscuri  moderate, derivând în principal din poziția bugetară nefavorabilă curentă, agravate într-o anumită măsură de o posibilă creștere a cheltuielilor publice legate de persoanele vârstnice, în special cele pentru sistemul de sănătate și pentru îngrijirea de lungă durată.

Context
Raportul privind sustenabilitatea fiscală este elaborat o dată la 3 ani de serviciile Comisiei Europene. El trece în revistă situația finanțelor publice din UE și identifică principalele provocări pe termen mediu și lung, un accent special fiind pus pe impactul îmbătrânirii populației.  
Raportul analizează situația din toate statele membre, cu excepția celor care fac obiectul unui program de asistență financiară. El folosește setul de indicatori de analiză a sustenabilității fiscale din contextul Semestrului european.

Persoane de contact pentru presă:
Annika Breidthardt – Tel.: +32 229 56153
Audrey Augier - Tel.: +32 229 71607
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini Utile

  1. Anunț de presă
  2. Pagina dedicată Raportului privind sustenabilitatea fiscală 2015
  3. Raport privind sustenabilitatea fiscală 2015
  4. Întrebări și răspunsuri 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană