Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
16.05.2016 - Fii voluntar la FIENI ! 2016

Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), eveniment anual inițiat și coordonat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, a avut loc în săptămâna 9-15 mai 2016, și s-a desfășurat sub sloganul “Orice zi e bună pentru a fi voluntar!”, fiind celebrată în toată țara de mii de voluntari. SNV a avut și o culoare specifică, culoarea albastră, plină de speranță, veselie și seninătate ca o zi de voluntariat.

Printre școlile care promovează educația pentru voluntariat se numără și Școala Gimnazială “Diaconu Coresi” din Fieni, Dâmbovița și, ca urmare, nu am lipsit nici în acest an de la celebrarea acestui eveniment, proiectul educativ derulat de noi în această perioadă a purtat numele de „Fii voluntar la FIENI ! 2016”.

„Fii voluntar la Fieni ! 2016” s-a derulat la nivelul Clasei a II-a C step by step “Albinuțele vesele” și a fost coordonat de cadrele didactice Nicoleta DOAMNA, Elena ISTRATE și Camelia MORARU, desfășurându-se în parteneriat cu Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște, cu Primăria Orașului Fieni, cu Biblioteca Orășenească Mihail Lupescu Fieni și cu Asociația Părinților din Școala Diaconu Coresi Fieni .

Activitățile derulate de noi au avut următoarele obiective:

  1. Cunoașterea drepturilor și îndatoririlor pe care le au cei mai mici europeni în contextul sărbătoriri Zilei Europei,
  2. Conștientizarea elevilor noștri, dar și a părinților lor cu privire la riscurile la care se pot expune în navigarea pe internet,
  3. Promovarea lecturii, stimularea bucuriei față de citit și literatură a tinerei generații,
  4. Promovarea activităților de protejare și recreare a mediului înconjurător, de educare a tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului.

Tema europeană a activității noastre, chiar dacă s-a desfășurat anterior debutării evenimentului din cauza ca reprezentantii Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște au avut propria lor acțiune de sărbătorire a Zilei Europei, a venit cu informații complete și adaptate vârstei elevilor despre instutuțiile europene, despre ceea ce înseamnă să fii cetățean romăn în Europa, despre drepturi și obligații.

După ora de informare europeană, intitulată “Cei mai mici cetățeni europeni în acțiune”, trupa de teatru forum a Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște, condusă de d-na Mândruța Andreescu, le-a oferit celor mici un exemplu despre cum ar trebui să se comporte atunci când violența intervine în viața lor, cum ar trebui să nu stea pasivi și să ignore violența și intimidarea. Piesa de teatru social cu titlul „Sunt cetățean european! Am drepturi și obligații!” a stimulat micii actori să se implice în rezolvarea problemelor și să găsească soluții și argumente pentru a-i convinge pe agresori că violența aduce violență, că intimidarea nu conduce spre nimic bun. La finalul acțiunii copiii au primit din partea echipei Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște baloane și stegulețe cu steagul Uniunii Europene.
“Ora de NET”, proiect derulat de Organizația Salvați Copiii România a venit în mijlocul nostru cu activităţi de informare, prevenire şi promovare a principiilor unui Internet mai sigur, fie că acesta este reprezentat de facebook, de un joc sau de vreun alt mediu de socializare online.

Becky, o fetiță de 10 ani, ne-a transmis mesajul că „fiecare copil contează, oriunde ar fi” și că responsabilitatea de a cunoaşte atât beneficiile şi riscurile asociate cu folosirea Internetului, cât şi metodele de suport, prevenţie şi intervenţie în cazul unor situaţii neplăcute întâlnite de copii în mediul online, ne revine tuturor și trebuie să acordăm o atenție deosebită acestor aspecte care pot afecta buna dezvoltare a copiilor.

Asociația Părinților din Școala Diaconu Coresi Fieni, prin reprezentantul ei, d-l Florin Stan, ne-a fost alături în organizarea și desfășurarea “Orei de NET”.
La bibliotecă am mers însoțiți de speranța că vom stimula apetitul elevilor noștri pentru citit, că vom reuși să sădim semințele lecturii în mintea lor, că vom reuși să promovăm ideea că lectura îți dezvoltă inteligența, imaginația, creativitatea și limbajul, că lectura este amuzantă și este cool. Fiecare copil si-a luat din bibliotecă cartea din care a dorit să citească, pentru ca mai apoi, împreună, să descifrăm tainele a ceea ce am citit și să ne imaginăm și noi la rândul nostru alte întâmplări și alți eroi. D-na bibliotecar, Maria Avramescu ne-a fost sprijin și îndrumător în derularea activității noastre.

Fii voluntar la FIENI ! 2016” s-a încheiat cu o acțiune de plantare de mesteceni în zona împrejmuitoare a sălii de sport din orașul Fieni. D-l primar Adriean Budoiu a venit alături de noi și ne-a sprijint cu toate cele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității noastre. Bineînțeles că nu a putut sta deoparte, a pus mâna pe hârleț și ni s-a alăturat nouă în încercarea de a da copiilor exemple de promovare a protecției mediului.
Plantarea copăceilor s-a finalizat cu o mini lecție pe malul Ialomiței, în cadrul căreia copiii au aflat informații despre cum trebuie să se poarte în natură, dar și în spațiul public, au aflat informații despre importanța protejarii mediului înconjurător și despre însemnătatea reconstituirii acestui mediu.

Fii voluntar la FIENI ! 2016” a urmărit să realizeze exemple de bună practică, să stimuleze și să promoveze educația pentru voluntariat, să planteze în tânăra generație pretexte, motive pentru a o face să se implice, să ajute fără să aștepte un folos material.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte