Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
28.06.2009 - Taxarea autovehiculelor: Comisia Europeană solicită României să îşi modifice legislaţia în ceea ce priveşte aplicarea taxei pe poluare pentru autoturisme
ED Targoviste

       Comisia Europeană a solicitat României informaţii în legătură cu legislaţia acesteia privind aplicarea unei taxe pe poluare pentru autoturisme. Comisia consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi. Această solicitare a fost transmisă sub forma unei „scrisori de somare”, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar prevăzută la articolul 226 din Tratatul CE. Dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trece la a doua etapă a procedurii (emiterea unui aviz motivat) şi, în final, poate prezenta cazul în faţa Curţii de Justiţie.

        Conform legislaţiei româneşti în vigoare din februarie 2009, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrică de cel mult 2 000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare în România dacă se înmatriculează pentru prima dată în orice stat din Uniunea Europeană în perioada 15 decembrie 2008 – 15 decembrie 2009. Aceeaşi legislaţie prevede totodată dublarea nivelului taxelor aplicabile altor autovehicule care fac obiectul acestei taxe.

       Comisia a primit un număr foarte mare de plângeri în urma acestor modificări din legislaţia românească. Prin prezentul comunicat de presă, Comisia doreşte să informeze publicul în legătură cu rezultatul investigaţiilor pe care le-a efectuat în privinţa legislaţiei româneşti.

       Comisia sprijină măsurile politice care urmăresc promovarea maşinilor mai puţin poluante. În calitate de gardian al tratatelor însă,

       Comisia trebuie să se asigure că aceste măsuri sunt compatibile cu dreptul comunitar. Din acest punct de vedere, modul în care este formulată legislaţia românească pare a avea un efect protecţionist la nivelul industriei naţionale a autovehiculelor noi.

       În conformitate cu jurisprudenţa constantă a Curţii de Justiţie Europene, statele membre pot prevedea taxarea diferenţiată a unor produse similare, cu condiţia ca aceasta să se bazeze pe criterii obiective şi să nu aibă ca efect protejarea producţiei naţionale. În opinia Comisiei, criteriul „primei înmatriculări” nu este o cerinţă pe deplin obiectivă, deoarece nu ţine seama de calitatea intrinsecă a maşinilor În anumite cazuri, acesta ar putea duce la discriminarea maşinilor de ocazie provenite din alte state membre.

       Într-adevăr, în urma aplicării cerinţei de „primă înmatriculare”, toate maşinile noi înmatriculate în perioada stabilită de legislaţia românească, care intră direct pe piaţa maşinilor de ocazie din această ţară, circulă fără să fie supuse acestei taxe. Pe de altă parte, maşinile de o calitate asemănătoare, care urmează să fie înregistrate în România în aceeaşi perioadă, dar nu pentru prima dată, şi care intră în concurenţă directă cu produsele naţionale, vor fi supuse unei taxe substanţiale.

Dosarul este înregistrat la Comisie cu numărul de referinţă 2009/2002. Pagini Utile

  • Informaţii cu privire la activităţile UE în domeniul taxelor pe autovehicule:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/other_taxes/passenger_car/index_en.htm

  • Comunicate de presă cu privire la procedurile de încălcare a dreptului comunitar în domeniul taxării sau în domeniul vamal:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/infringements/infringement_cases/index_en.htm

  • Cele mai recente informaţii generale cu privire la procedurile de încălcare a dreptului comunitar demarate împotriva statelor membre:

http://ec.europa.eu/community_law/eulaw/index_en.htm


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european