Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
-
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
15.07.2009 - Schimbările climatice: UE și MTV mobilizează artiști internaționali pentru sensibilizarea publicului tânăr în perspectiva Conferinței de la Copenhaga privind climatul
ED Targoviste

        Comisia Europeană și MTV Networks International au lansat astăzi campania Play to Stop – Europe for Climate, care se va desfășura pe parcursul a șase luni și al cărei obiectiv este sensibilizarea tinerilor față de pericolele pe care le prezintă schimbările climatice; campania va mobiliza publicul tânăr în perspectiva conferinței privind climatul care va avea loc anul acesta, în luna decembrie, la Copenhaga. Play to Stop vizează 11 state membre și va cuprinde videoclipuri, un concert al formației Moby la Stockholm, două concerte ale altor artiști la Budapesta și la Copenhaga, transmisiuni pe internet și jocuri, precum și materiale editoriale privind schimbările climatice. Conferința privind schimbările climatice de la Copenhaga, la care se vor aborda modalitățile de continuare a Protocolului de la Kyoto, se deschide la 7 decembrie.

        Comisarul UE pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Tinerii de astăzi vor resimți puternic efectele schimbărilor climatice. Conferința de la Copenhaga reprezintă, probabil, ultima șansă de a aborda schimbările climatice înainte ca situația să scape de sub control. Constatăm peste tot în lume o imensă dorință de a se ajunge la un acord în acest sens și trebuie să încurajăm această evoluție. Evenimentele de acest gen sunt cruciale, deoarece tinerii constituie un grup de presiune extrem important. Tinerii vor fi afectați cel mai mult de schimbările climatice – așadar părerile lor sunt esențiale.”

        „Toate țările vor avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice, iar generațiile viitoare vor fi serios afectate. Iată de ce MTV consideră că este fundamentală comunicarea pentru a transmite informații privind gravitatea problemei și pentru a combate comportamentele care agravează situația în ceea ce privește schimbările climatice”, a declarat Antonio Campo Dall'Orto, vice-președinte executiv al Music Brands, în cadrul MTV Networks International. „Este o luptă pe care o ducem pas cu pas, zi după zi. Eforturile pentru un viitor durabil și în care să existe preocuparea pentru mediul înconjurător reprezintă o luptă pentru democrație în aceeași măsură în care constituie o luptă pentru mediu; de aceea suntem mândri că putem sprijini acțiunile importante pe care le desfășoară UE în domeniul mediului prin intermediul campaniei Play to stop-Europe for Climate .”

Principalii artiști participanți

        Din iulie până în decembrie, campania „Play to stop-Europe for Climate” are ca obiectiv angajarea tinerilor din 11 state membre în lupta împotriva schimbărilor climatice. Această campanie se va desfășura în Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit. Vor avea loc trei concerte ale unor mari artiști internaționali, la Stockholm, Budapesta și Copenhaga, care vor fi transmise de MTV. Primul concert, al formației Moby, va avea loc la Stockholm, la 20 august. De asemenea, pe tot parcursul campaniei, canalul de televiziune va prezenta materiale editoriale despre lupta împotriva schimbărilor climatice și va realiza mai multe emisiuni speciale.

        Fiecare concert va fi organizat împreună cu o manifestare importantă legată de schimbările climatice: săptămâna mondială a apei, la Stockholm, săptămâna mobilității, la Budapesta, și conferința privind climatul, la Copenhaga. Țările vor fi reprezentate de personalități cu rol de ambasadori naționali care vor încerca să atragă atenția marelui public asupra acestei probleme, exprimându-și opiniile. Iată câteva dintre aceste personalități: jucătoarea de tenis Magdalena Maleeva, din Bulgaria, cântăreața daneză Anna David, starul TV italian Paola Maugeri, vedeta de varietăți Michal Pirog, din Polonia și militantul ecologist român Șerban Miron Copot.

Încurajarea tinerilor la acțiune

        Deși sunt conștienți de riscurile schimbărilor climatice, tinerii iau rar inițiativa de a le combate. Conform unei anchete realizate la scară europeană și publicată astăzi ( http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm ), tinerii consideră că schimbările climatice reprezintă cea mai gravă problemă, după sărăcie, cu care se confruntă omenirea, însă numai 51% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au luat inițiativa de a acționa împotriva schimbărilor climatice, ceea ce reprezintă proporția cea mai redusă dintre toate grupele de vârstă.

        Campania vizează informarea tinerilor cu privire la consecințele pe care le poate avea eșecul realizării unui acord la Copenhaga și îi mobilizează să-și folosească energia în lunile care ne despart de conferință pentru a exercita presiuni asupra factorilor responsabili în sensul ajungerii la un acord.

        Pe tot parcursul campaniei, tinerii vor avea ocazia să schimbe păreri cu privire la schimbările climatice și la mediul înconjurător, precum și să-și împărtășească ideile asupra modului în care poate fi protejat mediul înconjurător, pe site-ul web Play to Stop , la adresa www.mtvplay4climate.eu .

Context: acțiunile UE în ceea ce privește schimbările climatice

        Obiectivul conferinței din decembrie este de a realiza un nou acord mondial în domeniul climatului pentru a continua Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012. Este necesar să se acționeze rapid: destabilizarea climatului constituie deja o realitate; orice amânare a realizării acordului va întârzia inevitabil acțiunile la nivel mondial și va accentua efectele negative ale schimbărilor climatice.

        Uniunea Europeană joacă deja un rol important în lupta la nivel mondial împotriva schimbărilor climatice. În decembrie 2008, UE a adoptat o politică integrată privind energia și schimbările climatice, cu obiective ambițioase pentru anul 2020. Există speranțe că Europa este pe calea cea bună – către un viitor durabil cu o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, bazată pe un consum redus de energie prin:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% (30% dacă se ajunge la un acord internațional)
  • reducerea consumului de energie cu 20% prin creșterea eficienței energetice
  • satisfacerea a 20% din nevoile noastre energetice din surse regenerabile.

Sursa: Rapid - Europa – Press Releases


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european