Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
02.09.2009 - Becurile clasice, de domeniul trecutului
ED Targoviste

        În următorii trei ani, UE va interzice treptat becurile clasice, în favoarea unei noi generaţii de produse eficiente din punct de vedere energetic.

        Conform reglementărilor care intră în vigoare în septembrie, producătorii şi importatorii nu mai pot vinde în UE becuri incandescente cu lumină clară şi cu o putere egală sau mai mare de 100 W. Magazinele pot însă continua să le comercializeze, până la epuizarea stocurilor.
        Interzicerea acestui tip de produs face parte din măsurile de economisire a energiei şi de combatere a schimbărilor climatice. În septembrie 2011 şi 2012, interdicţia va fi extinsă şi la becurile incandescente cu lumină clară de putere mai mică. Becurile cu lumină mată, precum şi cele cu halogen mari consumatoare de energie, vor fi de asemenea scoase treptat de pe piaţă.

        Aceste măsuri vor permite, până în 2020, economii de energie care ar acoperi consumul anual a 23 de milioane de locuinţe, adică echivalentul consumului de energie electrică al Belgiei. De asemenea, va conduce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 32 de milioane de tone pe an, ceea ce înseamnă aproape 10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră înregistrate la nivel mondial.

        Introduse în urmă cu 130 de ani, becurile incandescente clasice transformă în lumină doar 5% din energia pe care o consumă, restul risipindu-se sub formă de căldură. Ele produc cantităţi de deşeuri mult mai mari decât produsele noi printre care se numără becurile fluorescente compacte, becurile halogene ecologice sau diodele luminescente.

Becurile fluorescente folosesc cu 65-80% mai puţină energie decât cele incandescente, reprezentând în prezent cea mai eficientă alternativă de pe piaţa europeană. Mulţi consumatori ezită însă să le folosească, arătându-se îngrijoraţi de preţul, impactul asupra sănătăţii şi estetica acestora.

        Becurile fluorescente sunt mai scumpe la achiziţie, dar mai avantajoase în final, datorită consumului redus şi duratei de viaţă mult mai mari. UE a estimat că o familie poate economisi cel puţin 50 de euro pe an, folosind becuri economice.

        Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, crede că, treptat, consumatorii vor trece la utilizarea produselor eficiente energetic. „Ideile excelente nu sunt întotdeauna asimilate rapid”, scria acesta într-un comentariu postat de curând pe blog. Comisarul este de părere că interdicţia va favoriza îmbunătăţirea mijloacelor de iluminat.

Pentru a clarifica procesul, schimbările sunt explicate pe site-ul Comisiei, în 22 de limbi oficiale.
Reglementările se referă doar la sursele de lumină nondirecţionale (care emit lumină în toate direcţiile). Norme similare vor fi adoptate, cel mai probabil în 2010, pentru sursele de lumină direcţionale.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european