Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
10.07.2013 - Cetățenia europeană activă și păstrarea identității naționale

Încă din anul 2007, când România a devenit stat-membru al Uniunii Europene, noi, românii, am încercat să definim și să înțelegem conceptul de cetățenie europeană activă și importanța apartenenței la UE. Una dintre principalele temeri legate de integrare este aceea că ne vom pierde identitatea națională și, adoptând obiceiurile celorlalți europeni, vom uita de tradițiile și istoria noastră.

Centrele EUROPE DIRECT din România sunt unele dintre instituțiile care contribuie semnificativ la promovarea și păstrarea identității naționale. În comunitățile pe care le deservesc, ele au atât misiunea de a-i informa pe membrii comunității cu privire la Uniunea Europeană, cât și pe aceea de a-i educa pe tineri și a le trezi respectul pentru istoria, cultura și tradiția românilor.

În acest sens, Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște, în parteneriat cu Centrele EUROPE DIRECT Vâlcea și Argeș a desfășurat în perioada 1 – 5 iulie o tabăra de cultură și civilizație europeană în localitatea Horezu din județul Vâlcea. Fiecare centru a fost reprezentat de câte o echipă formată din 10 persoane – coordonatori și voluntari, care, pe lângă cursurile de dialog intercultural, cultură și civilizație europeană și românească, au avut parte de multe surprize plăcute și…educație nonformală pe pâine.

Astfel, pe parcursul celor 5 zile petrecute în cadru nonformal, tinerii au participat la diferite prezentări și filme documentare despre istoria culturii europene, curente artistice, literare și personalități care au marcat evoluția culturii europene. Fiind într-un loc recunoscut internațional ca fiind casa unui meșteșug tradițional românesc deosebit – olăritul, echipele celor trei centre de informare nu puteau rata un work-shop de modelare a lutului, activitate care s-a bucurat de un succes deosebit. Nu au omis nici Mânăstirea Hurezi, monument inclus pe lista patrimoniului UNESCO și alte monumente istorice deosebite (casa memorială I.GH.Duca, Culele Măldărești, casa memorială Anton Pann și altele).

Partea de comunicare și teambuilding s-a desfășurat tot cu ajutorul jocurilor nonformale și al exercițiilor de energizare, presărate cu un joc de rol menit să-i stimuleze pe tineri să apere cu stoicism voluntariatul, denumit Procesul, karaoke, vizonare de film artistic și multe altele. Echipa a savurat și un picnic, pentru că fiecare participant a primit câte un cadou de la prietenul său secret.

După astfel de activități, feed-back-ul nu putea fi decât unul pozitiv, așa că echipele s-au despărțit cu speranța că se vor revedea cât de curând. Cu toții au acumulat cunoștințe care le vor fi utile în viața de zi cu zi, aminitiri pentru o viață și prieteni buni.

Centrele EUROPE DIRECT Târgoviște, Vâlcea și Argeș, împreună cu toate celelalte centre de informare europeană din România, își continuă activitatea de informare și educare a membrilor comunității cu forțe proaspete și oameni capabili să răspundă oricărei provocări venite din partea utilizatorilor și în această vară. Vă invităm să fiți alături de noi și în continuare!


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte