Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
25.03.2009 - Autovehicule mai puţin poluante pentru un aer mai curat
ED Targoviste

         UE încurajează folosirea de mijloace de transport public cu un consum redus de energie şi reducerea emisiilor de CO2 generate de noile modele de autoturisme.

         Datorită ultimelor evoluţii tehnologice, în prezent dispunem de autovehicule care consumă mai puţin combustibil şi emit un volum redus de CO2. Însă, la nivelul Uniunii Europene, emisiile de CO2 generate de transportul rutier sunt în creştere constantă (26% între 1990 şi 2004).

         Pentru a contracara această creştere alarmantă, Comisia Europeană prezintă două noi măsuri destinate să reducă volumul emisiilor de dioxid de carbon : prima vizează reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor poluante generate de autovehicule, în special de cele utilizate pentru transportul public; cea de-a doua prevede limitarea emisiilor medii de CO2 generate de noile modele de autoturisme şi utilitare la 120 de grame pe kilometru până în 2012.

         UE încurajează autorităţile publice să utilizeze mijloace de transport urban mai puţin poluante şi care consumă mai puţin combustibil. Astfel, la achiziţionarea de noi vehicule pentru parcurile lor auto, acestea vor trebui să ia în considerare costul emisiilor de CO2, al emisiilor poluante şi al consumului de carburant pe toată durata de viaţă a vehiculului. Această măsură va fi, mai întâi, facultativă, pentru ca apoi să aibă caracter obligatoriu. 

         Noile propuneri ar obliga constructorii de autovehicule să reducă nivelul mediu al emisiilor de CO2 al modelelor pe care le scot pe piaţă. Pentru a se atinge obiectivul de 120g/km până în 2012, va fi aplicat un sistem de amenzi pentru fiecare vehicul vândut: 20 de euro pe g/km, în primul an (2012), 35 de euro în 2013 şi 60 de euro în 2014. 

         Se aşteaptă ca măsurile propuse să conducă la o reducere cu 19% a emisiilor de CO2. Astfel, Uniunea Europeană s-ar situa printre liderii mondiali în producţia de autovehicule eficiente din punctul de vedere al consumului de carburant. De asemenea, noua legislaţie ar „încuraja industria automobilelor să investească în noi tehnologii şi să promoveze activ eco-inovarea, ceea ce constituie un stimulent pentru crearea unui număr mai mare de locuri de muncă şi de mai bună calitate”, a declarat comisarul pentru mediu Stavros Dimas. 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european