Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
10.09.2013 - Mediu: UE propune noi măsuri pentru protejarea biodiversității împotriva unor specii invazive problematice
ED Targoviste

Comisia Europeană a propus un nou act legislativ pentru prevenirea și gestionarea amenințării crescânde pe care o reprezintă speciile invazive. În Europa există în prezent peste 12 000 de specii alogene. Aproximativ 15 % din acestea sunt invazive și se află într-­o creștere rapidă. Propunerea a fost concepută ca reacție la problemele care sunt cauzate de aceste specii alogene invazive și care se manifestă pe tot mai multe planuri: pe plan economic: pagube în valoare de cel puțin 12 miliarde EUR sunt provocate anual în Europa de specii alogene invazive; este vorba de pericole pentru sănătatea umană (de exemplu, efectele potențial fatale ale viespii asiatice și ale țânțarului-tigru), daune aduse infrastructurilor (de exemplu, clădirile avariate de troscotul japonez) și pierderi de productivitate în agricultură (de exemplu, culturile distruse de nutrii);

  • pe plan ecologic: speciile alogene invazive pot să afecteze grav ecosistemele și să cauzeze dispariția unor specii necesare pentru menținerea echilibrului mediului nostru natural. Mălinul american, de exemplu, perturbează grav ecosistemele forestiere, iar veverița gri câștigă teren în fața veveriței roșcate. După pierderea de habitate, speciile alogene invazive reprezintă a doua cea mai importantă cauză a pierderii biodiversității la nivel mondial;
  • pe plan politic: numeroase state membre sunt nevoite deja să cheltuiască resurse considerabile pentru a face față acestei probleme, însă eforturile lor nu dau rezultate dacă abordarea este una pur națională. De exemplu, campania desfășurată în Belgia pentru eradicarea crucii-pământului va fi subminată dacă specia se răspândește din nou din Franța.

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Combaterea speciilor alogene invazive este un principal exemplu al unui domeniu în care Europa este mai eficace dacă toate statele sale membre lucrează împreună. Actul legislativ pe care îl propunem va ajuta la protejarea biodiversității. El este special conceput pentru a ne permite să ne concentrăm asupra celor mai grave amenințări. Prin intermediul acestuia, se va contribui la sporirea eficacității măsurilor naționale și la obținerea de rezultate în cel mai avantajos mod din punct de vedere economic. Aștept cu interes să colaborez cu statele membre și cu Parlamentul European pentru a pune această legislație în aplicare și pentru a ne intensifica eforturile de combatere a acestei probleme grave în toată Europa.”

Propunerea se axează pe o listă a speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii. Lista va fi întocmită împreună cu statele membre, pe baza unor evaluări ale riscurilor și a unor dovezi științifice. Ar urma ca anumite specii să fie interzise în UE, în sensul că nu va fi posibil ca acestea să fie importate, achiziționate, utilizate, răspândite sau comercializate. Vor fi luate măsuri speciale pentru a depăși problemele rezultate pentru comercianți, crescători sau proprietari de animale de companie în perioada de tranziție.

Se propun trei tipuri de intervenție:

  • prevenire: statele membre vor organiza controale pentru a preveni introducerea intenționată a unor specii care prezintă motive de îngrijorare. Trebuie precizat însă că numeroase specii ajung în UE în mod neintenționat, sub formă de contaminanți în produse sau de „pasageri clandestini” în containere. Va trebui ca statele membre să întreprindă acțiuni de identificare a acestor căi de introducere și să adopte măsuri corective;
  • avertizare timpurie și reacție rapidă: în momentul în care depistează o specie care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii și care s-a naturalizat deja, statele membre vor lua măsuri imediate pentru eradicarea speciei respective;
  • gestionarea speciilor alogene invazive care prezintă motive de îngrijorare: în cazul unei largi răspândiri a unor specii care prezintă motive de îngrijorare la nivelul Uniunii, va trebui ca statele membre să introducă măsuri de reducere la minimum a prejudiciilor cauzate de speciile respective.

Propunerea încurajează trecerea la o abordare armonizată și caracterizată de o dimensiune preventivă mai accentuată, prin sporirea treptată a eficienței și prin reducerea, în timp, a costurilor pagubelor și a costurilor de intervenție.

Următorii pași
Propunerea de regulament urmează acum să fie examinată de Consiliu și Parlament. Statele membre vor fi implicate pe deplin în elaborarea listei și pot propune introducerea în aceasta a anumitor specii. Acest regim va fi combinat cu un mecanism de sprijin informativ: Rețeaua europeană de informare cu privire la speciile alogene (http://easin.jrc.ec.europa.eu/ ).

Context
Se preconizează că invaziile de specii alogene în Europa se vor intensifica ca urmare a volumului și a dimensiunilor tot mai mari ale schimburilor comerciale și ale călătoriilor, ceea ce va determina transportarea a tot mai multor specii în întreaga lume.
Regulamentul privind prevenirea și gestionarea speciilor alogene invazive are la bază Foaia de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și Strategia UE pentru 2020 în domeniul biodiversității.

Persoane de contact :
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

 Pagini Utile

  1. http://ec.europa.eu/environment/nature/invasivealien/index_en.htm
  2. Materiale audiovizuale pot fi descărcate de pe tvlink.org
  3. MEMO/13/769


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european