Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
25.03.2009 - Premii pentru un mediu urban verde
ED Targoviste

         Stockholm şi Hamburg au fost desemnate primele „capitale verzi” din Europa. Budapesta câştigă premiul Săptămânii europene a mobilităţii.

         În această eră în care 74% din populaţia Uniunii Europene trăieşte în oraşe cu peste 5000 de locuitori, nevoia de dezvoltare urbană durabilă şi ecologică devine din ce în ce mai acută. UE încearcă să încurajeze tocmai acest lucru, prin acordarea premiului „Capitala europeană verde” . Acest titlu, deţinut timp de un an, promovează mediul urban ecologic şi recunoaşte eforturile depuse de autorităţile locale pentru a rezolva problemele de mediu.

         Stockholm şi Hamburg sunt primele oraşe care au obţinut această distincţie. Capitala suedeză va fi Capitală europeană verde în 2010 , iar Hamburg va prelua ştafeta în 2011 .

         Juriul a fost impresionat în mod special de amplul program de îmbunătăţire a calităţii vieţi pus în practică de municipalitatea din Stockholm, care a vizat sistemul de epurare a apelor, reducerea nivelului de zgomot, sistemul integrat de gestionare a deşeurilor, sistemul de taxare a aglomerării şi creşterea numărului de zone de recreere, precum plajele.

         În Hamburg, oraş cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, calitatea aerului este deosebit de bună. Însă de această dată, premiul i-a fost acordat pentru măsurile de economisire a energiei în clădirile publice.

         Un alt premiu popular - premiul Săptămânii europene a mobilităţii, a fost acordat oraşului Budapesta pentru eforturile depuse pe parcursul săptămânii mobilităţii în vederea sensibilizării publicului la problema poluării aerului cauzate de trafic, precum şi a promovării unor alternative ecologice.

         În plus faţă de numeroasele evenimente menite să promoveze un sistem de transport urban durabil, printre care şi o întrecere între VIP-uri menite să demonstreze eficienţa transportului public, capitala Ungariei a introdus şi câteva măsuri permanente. Acestea includ extinderea zonelor pietonale în centrul oraşului, o mai bună infrastructură de transport public şi crearea unor noi culoare pentru biciclişti, precum şi parcări de tip „park and ride”, unde conducătorii auto îşi pot lăsa autoturismele pentru a-şi continua drumul cu mijloacele de transport public. Celelalte finaliste au fost oraşele Almada (Portugalia) şi Zagreb (capitala Croaţiei).

         Organizată începând cu anul 2002, Săptămâna europeană a mobilităţii se desfăşoară în perioada 16-22 septembrie şi este dedicată mobilităţii durabile. Următoarea ediţie se va axa pe contribuţia transportului urban la schimbările climatice. Activităţile vor viza, încă o dată, interzicerea accesului autovehiculelor pe anumite drumuri din Europa.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european