Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
08.10.2009 - Primari din Europa și Statele Unite s-au alăturat luptei împotriva schimbărilor climatice
ED Targoviste

        Primari de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au angajat pe 7 octombrie la Bruxelles să coopereze pentru a sublinia rolul jucat de autoritățile locale și regionale în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice. Acești primari de orașe mari din Europa și din Statele Unite doresc ca acest rol să fie recunoscut în concluziile summit-ului Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor de la Copenhaga din decembrie.

        Invitată de Comitetul Regiunilor să participe la o dezbatere la nivel înalt privind schimbările climatice, la sesiunea plenară din octombrie, dna Elizabeth B. Kautz, vicepreședintele Asociației Primarilor din Statele Unite, care reprezintă orașele cu mai mult de 30 000 de locuitori, a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu președintele Comitetului Regiunilor, dl Luc Van den Brande , precum și cu Comisarul European pentru Energie, dl Andris Piebalgs, pentru a discuta despre modalitățile de îmbunătățire a cooperării între organizația sa și omologul său european, Convenția primarilor.

        «Primarii din Statele Unite sunt pregătiți să se angajeze alături de primari din lumea întreagă care cred că schimbările climatice sunt o amenințare de mediu și economică pentru comunitățile noastre, la care trebuie să răspundă de urgență. Dacă guvernul nostru național n-a ratificat protocolul de la Kyoto, aproape 1 000 de primari americani au semnat acordul primarilor americani pentru protecția climei, prin care se angajează să facă la fel de bine sau mai bine decât obiectivele de la Kyoto. Primarii alcătuiesc întotdeauna strategii eficiente pentru protejarea climei și pentru a încuraja liderii statelor membre să sprijine aceste eforturi», a declarat dna Kautz.

        Dl Luc Van den Brande, președintele Comitetului Regiunilor, a adăugat: «Sunt foarte mulțumit că ai noștri colegi de peste Atlantic au exprimat dorința unei cooperări mai strânse pentru a găsi soluții locale și regionale la problema comună de adaptare la schimbările climatice. Convenția primarilor, care beneficiază de sprijinul deplin al Comitetului Regiunilor, are acum peste 700 de semnatari la UE, și mesajul său pentru Copenhaga, că regiunile și orașele lucrează în permanență pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel local mergând de multe ori dincolo de guvernele naționale, va fi cu atât mai clar și mai sonor cu cât va fi combinat cu cel al Asociației Primarilor din Statele Unite»

        Dl Piebalgs, Comisarul European pentru Energie, a declarat: «Pentru a câștiga lupta împotriva schimbărilor climatice, aceasta va trebui să se desfășoare în orașe. Sunt foarte mândru că primarii din America și din Europa sunt dispuși să participe la această inițiativă, și sunt convins că administrația publică cea mai apropiată de cetățean, municipalitatea va fi unul dintre principalele motoare de a mobiliza energiile pentru a obține un acord ambițios la Copenhaga.»

        Cei trei politicieni au menționat în mod deosebit posibilitatea de a stabili programe de înfrățire «verzi» în care orașe din Europa și din Statele Unite vor schimba cele mai bune practici în domeniul adaptării la schimbările climatice și al reducerii efectelor acesteia, sau să combine eforturile lor pentru a sensibiliza cetățenii în privința necesității economisirii energiei și a reducerilor emisiilor.

        Înainte de întâlnirea lor cu Comisarul european, dna Kautz et dl Van den Brande s-au alăturat membrilor Comitetului Regiunilor și altor reprezentanți locali și regionali pe Esplanadă, în fața sediului Comisiei Europene, pentru a participa la un eveniment mediatic vizând sublinierea rolului autorităților locale și regionale în domeniul schimbărilor climatice . Un glob gonflabil de trei metri înălțime, pe care figurau regiunile Europei a fost trimis din Bruxelles la Copenhaga pentru a reaminti vizual negociatorilor angajamentul de la nivel local și regional pentru combaterea schimbărilor climatice. Liderii au marcat acest angajament prin semnarea numelor lor pe teritoriul regiunii lor de pe hartă.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european