Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
16.02.2016 - Europe Direct – o alternativă la educaţia formală

Este vineri și asta înseamnă că în sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene Ion Heliade Rădulescu, din Târgovişte, aproximativ şaptezeci de tineri creativi şi implicaţi, dornici de a produce o schimbare în comunitatea în care trăiesc, şi nu numai, participă la întâlnirile/instruirile organizate de Centrul EUROPE DIRECT ce are ca obiectiv principal informarea cetățenilor cu privire la oportunitățile pe care UE le pune la dispoziția tuturor cetățenilor săi și promovează educaţia nonformală, răspândirea acesteia în lumea în care trăim pentru ca cetățenii să învețe să devină activi în societate, implicați.

Pentru început, echipa de voluntari a primit contractele de voluntariat. A urmat apoi prezentarea voluntarilor, tineri deschişi la nou, prietenoşi, dezgheţaţi sau, din contră, plini de emoţii, ambiţioşi, pasionaţi de medicină, debate sau teatru, după cum s-au descris.
S-au stabilit, de asemenea, şi obiectivele ce vizează anul 2016, respectiv realizarea unor cursuri de formare și dezvoltare personală, teatru forum, ateliere de scriere, schimburi de experiență între şcoli, ba chiar şi un parteneriat cu CJE, activităţi la care, cu siguranţă, se vor mai adăuga şi altele pe parcursul anului.

Sistemul educaţional românesc, comparat cu sistemele educaţionale nordice, şi nu numai, a constituit o problemă pe care tinerii au pus-o în discuţie de-a lungul întâlnirii care a avut loc săptămâna trecută. S-a ajuns la concluzia, deja bine ştiută, că odată cu creşterea nivelului de informaţie pe care elevii trebuie să-l aprofundeze la clasă, dar şi în particular, timpul liber al acestora scade. Voluntarii au decis, astfel, să reflecte această problemă într-un spectacol de teatru forum.

Ce ne-a demonstrat întâlnirea de vineri? Poate faptul că există oameni care cred în schimbare şi în autodepăşire. Că, dacă vrem, reuşim. Că „limite” este doar un cuvânt care nu ne poate face să renunţăm. Şi aceşti tineri dovedesc asta, făcând lucruri frumoase, implicându-se activ în viaţa comunităţii. Sunt tineri care speră la un viitor mai bun, care şi-au „rupt” câteva ore din viaţa lor, pentru a mişca ceva din loc, cu toate că drumul pare anevoios. Este vorba despre persoane cu idei nonconformiste, care parcurg drumul lui Sisif şi care au înţeles că tenacitatea aceasta de a mişca o piatră din loc, la nesfârşit, nu este inutilă, ba, din contră, prin repetarea gestului la nivel colectiv, lucrurile chiar se pot schimba. Poate nu acum, poate nici peste o lună sau un an, dar, odată cu trecerea timpului, munca şi dedicaţia acestor tineri se vor concretiza, vor deveni adevăraţi stâlpi ce vor ajuta la susţinerea unei noi generaţii sau - de ce nu? - la reconstruirea celei actuale.

Şi, o notă în plus, pentru domnul Vlăduţ Andreescu, coordonatorul acestui proiect care dovedeşte nu doar implicare şi bucurie de a lucra cu tinerii, ci şi cunoaştere şi racordare la sistemele similare din alte ţări europene.

Pentru noi, tinerii voluntari, doritori să schimbăm ceva în preajma noastră şi mai ales în mentalitatea oamenilor, EUROPE DIRECT reprezintă realmente (încă) o uşă deschisă către Europa.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte