Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
12.07.2016 - EUROPE DIRECT - CRIZA EMIGRANTILOR. PRO SAU CONTRA

Este vineri și asta înseamnã cã în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Ion Heliade Rãdulescu Dâmbovița, din Târgoviște, peste treizeci de tineri creativi și implicați, dornici de a produce o schimbare în comunitatea în care trãiesc, și nu numai, participã la întâlnirile/instruirile organizate de Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște – ce are ca obiectiv principal informarea cetãțenilor cu privire la oportunitãțile pe care UE le pune la dispoziția tuturor cetãțenilor sãi și promoveazã educația nonformalã, rãspândirea acesteia în lumea în care trãim pentru ca cetãțenii sã învețe sã devinã activi în societate, implicați.

Pentru început, echipa de voluntari EUROPE DIRECT Târgoviște a decis să reflecte problema emigranților într-un spectacol de teatru-forum (o formã de teatru ce dã posibilitatea la interacțiune și dezbatere, un instrument de intervenție socialã).

A doua parte a piesei a fost  interactivă deoarece invitații – elevi ai Colegiului Național "Constantin Cantacuzino" Târgoviște – au avut ocazia să intervină în piesa prezentată pentru ca să schimbe situația. Teatru forum se oprește asupra momentelor cu care oamenii se întâlnesc zilnic și cãrora nu le dau atenție din obișnuințã. Spre deosebire de viațã însã, teatrul dã posibilitatea celor care participã la el sã observe finalul din afarã, sã urmãreascã, la fel ca martorul ascuns dupã perdea, situația tragicã și sã înțeleagã unde pot duce ignoranța, nepãsarea, etichetarea sau discriminarea. Astfel, la finalul primei reprezentatii, el ar putea spune: „STOP! Nu mi-a plãcut ce s-a întâmplat aici! Dacã s-ar fi intervenit mai devreme nu s-ar fi ajuns în situația asta! Dacã am putea întoarce timpul...”

Elevii au înțeles  că Teatru forum este diferit. Dar la un moment dat, ei, spectatorii, au început să intervină pe scenă. Regula a fost ca, în acel moment actorii să "înghețe" pe scenă și spectatorul să urce sub lumina rampei. Astfel, spectatorii au recreat posibile situații, dându-le alt curs decât cel inițial, arătând că nu sunt de acord cu deznodământul inițial. Vrem ca totul să se schimbe în bine! Așa cum credem noi că e bine! Spectatorii au vrut să ia locul celorlalte personaje. Să schimbe destinul fiecărui personaj în parte. Piesa a fost  reluată după noul scenariu, al spectatorilor având happy end.

A urmat apoi o dezbatere cu aceeași temă și prezentarea voluntarilor și a elevilor cantacuzini, tineri deschiși la nou, prietenoși, dezghețați sau, din contrã, plini de emoții, ambițioși.

Ce ne-a demonstrat întâlnirea de vineri? Poate faptul cã existã oameni care cred în schimbare.  Cã, dacã vrem, reușim. Cã „limite” este doar un cuvânt care nu ne poate face sã renunțãm. Și acești tineri dovedesc asta, fãcând lucruri frumoase, implicându-se activ în viața comunitãții. Sunt tineri care sperã la un viitor mai bun, care și-au „rupt” câteva ore din viața lor, pentru a mișca ceva din loc, cu toate cã drumul pare anevoios. Poate nu acum, poate nici peste o lunã sau un an, dar, odatã cu trecerea timpului, munca și dedicația acestor tineri se vor concretiza, vor deveni adevãrați stâlpi ce vor ajuta la susținerea unei noi generații sau – de ce nu? – la reconstruirea celei actuale.

Și, o notã în plus, pentru domnul Vlăduț Andreescu, coordonatorul acestui proiect care dovedește nu doar implicare și bucurie de a lucra cu tinerii, ci și cunoaștere și racordare la sistemele similare din alte țãri europene.

Pentru noi, tinerii voluntari, doritori sã schimbãm ceva în preajma noastrã și mai ales în mentalitatea oamenilor, EUROPE DIRECT reprezintã realmente (încã) o ușã deschisã cãtre Europa.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte