Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
21.01.2010 - Protecţia biodiversităţii: creşte miza !
ED Targoviste

        UE nu şi-a atins obiectivul privind reducerea, până în 2010, a prejudiciilor aduse biodiversităţii şi doreşte să stabilească un nou termen: 2020.

        Timpul presează. Potrivit estimărilor ONU, în prezent ritmul de dispariţie a speciilor a crescut de 100 până la 1000 de ori faţă de ritmul normal. O treime din cele aproximativ 1,75 de milioane de specii de animale şi plante cunoscute sunt în pericol. Conform Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii (IUCN), în 2008 au dispărut 717 specii de animale. În prezent, balena albă, ursul koala şi unele tipuri de corali dispar de pe planeta noastră cu o viteză înspăimântătoare.

        Pentru a proteja animale precum râsul iberic, din care nu au mai rămas decât aproximativ 100 de exemplare, UE propune o nouă strategie pentru perioada următoare, până în 2050. Care sunt obiectivele acesteia?

        Reducerea ratei de dispariţie a speciilor? Stoparea totală a acestui fenomen? Resuscitarea unor ecosisteme dispărute? Promovarea conservării biodiversităţii pe plan internaţional? Cât de ambiţios va fi obiectivul vom vedea în următoarele săptămâni. Un lucru este însă clar: trebuie să fie un obiectiv realist.

        De aceea, UE va prezenta până la sfârşitul acestui an o strategie clară pentru conservarea biodiversităţii până în 2020. Este o iniţiativă cu atât mai potrivită cu cât Naţiunile Unite au declarat 2010 Anul internaţional al biodiversităţii.

        Este necesar să se desfăşoare, de urgenţă, acţiuni de cercetare mai ample, să se asigure o mai bună punere în aplicare a reglementărilor europene în domeniu şi să se mobilizeze mai multe mijloace financiare. Au fost luate deja măsuri promiţătoare, printre care proiectul Natura 2000– o reţea de zone protejate care ocupă 17 % din suprafaţa UE. Consolidarea acestui proiect ar putea, alături de alte noi proiecte, să conducă la refacerea ecosistemului întregii planete. În ultimii 50 de ani, acesta a fost distrus de oameni în proporţie de 60% prin supraexploatare şi poluare.

        În acelaşi timp, aceste măsuri ar putea să contribuie la prevenirea catastrofelor naturale, a penuriei de apă şi alimente, precum şi a efectului de seră.

        La 26 ianuarie, UE a lansat în cadrul unei noi campanii de informare a cetăţenilor europeni, un site de internet interactiv. De asemenea, puteţi găsi date despre speciile ameninţate precum vrabia, accesând platforme de socializare ca Facebook (la rubrica „Prieteni”).

Mai multe despre biodiversitate în UE

  1. Înregistrare video: Protejarea naturii este o afacere rentabilă

Pe aceeaşi temă

EU to curb biodiversity loss by setting clear responsibilities


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european