Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
04.03.2020 - 87% dintre cetățenii români consideră că protecția mediului și clima sunt importante, iar poluarea este principala problemă legată de mediu
ED Targoviste

Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, 87% dintre cetățenii români spun că protecția mediului este importantă pentru ei (media europeană fiind de 94%). În plus, 45% dintre cetățeni au afirmat că, în România, poluarea aerului constituie cea mai importantă problemă legată de mediu, în timp ce, la nivel european, 46% din cetățenii UE sunt de această părere. Dintre respondenții români, 41% (media europeană: 36%) consideră că sănătatea și viața de zi cu zi le sunt afectate de către problemele de mediu. În ceea ce privește deciziile luate referitor la protecția mediului, 41% din cetățenii români (media europeană: 26%) consideră că acestea trebuie luate de către guvern, în timp ce 56% (media europeană: 70%) consideră că această sarcină trebuie gestionată în comun, în cadrul UE.

Accesează aici fișa informativă pentru România

Sondajul Eurobarometru publicat ieri, 3 martie, arată că cetățenii doresc să se ia mai multe măsuri de protecție a mediului și cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărțită între marile companii și industrie, guvernele naționale și UE și cetățenii înșiși. Cetățenii intervievați consideră că cele mai eficace metode de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului în care consumăm” și „schimbarea modului în care producem și comercializăm”.

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Rezultatele acestui sondaj nu ne miră deloc. Exact acestea sunt preocupările cetățenilor pe care dorim să le abordăm prin Pactul ecologic european. Mă încurajează să văd că există sprijin pentru schimbările fundamentale pe care le vom face în societatea noastră și în economia noastră și că oamenii vor să contribuie în mod activ la această schimbare.”

Potrivit rezultatelor sondajului, cele mai importante probleme de mediu sunt schimbările climatice, poluarea aerului și deșeurile. Peste trei sferturi (78 %) dintre respondenți cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi și asupra sănătății lor. Peste 80 % dintre cetățeni sunt îngrijorați în privința impactului substanțelor chimice din produsele de uz zilnic.

Este recunoscut faptul că ar putea fi nevoie de schimbări fundamentale. Măsurile de politică ce vizează reducerea deșeurilor de plastic și a aruncării de gunoaie pe domeniul public se bucură de un sprijin puternic în rândul celor peste 27 000 de persoane intervievate. De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului, cetățenii cred că produsele ar trebui concepute în așa fel încât să fie facilitată reciclarea plasticului, industria și comercianții cu amănuntul ar trebui să facă un efort pentru a reduce ambalajele din plastic, cetățenii ar trebui învățați cum să genereze mai puține deșeuri de plastic, iar autoritățile locale ar trebui să asigure instalații de colectare mai multe și mai bune pentru deșeurile din plastic.

De asemenea, sondajul a examinat atitudinile referitoare la industria îmbrăcămintei, fiind înregistrate niveluri ridicate de îngrijorare în privința problemelor legate de mediu și de condițiile de muncă. Respondenții au declarat că își doresc îmbrăcăminte care să dureze mai mult și care să fie făcută din materiale reciclabile.

În sfârșit, respondenții și-au exprimat sprijinul și pentru alte măsuri, cum ar fi investițiile în cercetare și dezvoltare, desfășurarea mai multor activități de informare și educare, încurajarea întreprinderilor în sensul implicării în activități sustenabile, precum și exercitarea unui control legislativ mai strict.

Context

Acest sondaj a fost realizat în perioada 6-19 decembrie 2019 în cele 28 de state membre ale UE de la momentul respectiv. Aproximativ 27 498 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice au fost intervievați față în față, acasă, în limba maternă.

Acest sondaj Eurobarometru special este reluarea parțială, în scop de monitorizare, a unui sondaj Eurobarometru special realizat în octombrie 2017 pe aceeași temă. Multe dintre întrebări au fost repetate în cadrul acestui Eurobarometru special.

Pentru mai multe informații

Sondajul Eurobarometru

Persoane de contact pentru presă:

Ștefan TURCU

E-mail: stefan.turcu@ec.europa.eu

telefon: 0724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european