Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
24.09.2020 - Pactul verde european: din evaluarea Directivei privind emisiile industriale reiese că aceasta reduce emisiile, însă poate fi îmbunătățită
ED Targoviste

Comisia a prezantat ieri, 23 septembrie, o evaluare a măsurilor europene de combatere a poluării cauzate de instalațiile industriale mari, pe baza mai multor studii. Din evaluarea Directivei privind emisiile industriale (DEI) reiese că aceasta a jucat un rol important în reducerea emisiilor de poluanți din industrie, în special în aer, însă a adus o contribuție mai limitată la decarbonizare și la tranziția către economia circulară.

Modelul de guvernanță al acesteia, bazat pe crearea de standarde de mediu în comun cu statele membre, industria și ONG-urile din domeniul mediului, este un mare succes.

Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Directiva privind emisiile industriale își servește scopul, anume acela de a proteja sănătatea umană și de a contribui la curățarea aerului și a mediului. Dar ea poate încă să fie îmbunătățită. Prin Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării demonstrăm că ambiția noastră este mare, iar anul viitor vom revizui măsurile comunitare privind poluarea provenită de la marile instalații industriale.” 

Printre domeniile identificate a necesita îmbunătățiri se numără extinderea acoperirii sectoriale a directivei, îmbunătățirea dispozițiilor-cheie referitoare la autorizarea și controlul instalațiilor industriale, precum și garantarea unui acces mai eficient la informațiile despre mediu și a unei participări mai active a reprezentanților societății civile la luarea deciziilor cu privire la autorizările în temeiul DEI. Scopul revizuirii este acela de a face progrese către obiectivul ambițios al UE de reducere la zero a poluării, de a obține un mediu fără toxicitate și de a sprijini politicile privind clima, energia și economia circulară. O consultare publică deschisă va fi lansată pe site-ul internet al Comisiei în următoarele săptămâni.

Revizuirea va acoperi atât Directiva privind emisiile industriale (DEI), cât și Regulamentul privind Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR), care este strâns legat de aceasta și care facilitează accesul cu ușurință al publicului la informații privind emisiile de poluanți în mediu de către cele mai mari instalații industriale din UE. Scopul este îmbunătățirea datelor colectate și facilitarea accesării acestora de către public. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Persoane de contact pentru presă:

Vivian Loonela — Tel.:+ 32 229 66712;

Daniela Stoycheva — Tel.:+ 32 229 53664.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european