Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
03.11.2020 - Raport al Comisiei: Natura Europei amenințată în cel mai rău an în ceea ce privește incendiile forestiere la nivel mondial
ED TargovisteÎn 30 octombrie, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a prezentat a 20-a ediție a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru anul 2019. În anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, peste 400 000 de hectare (ha) de teren natural european au ars și un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere.

Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani. Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.

Principalele constatări ale raportului

  • Din raportarea națională a reieșit că, dintre statele membre, Spania, Portugalia și Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din țările UE în 2019;
  • România a fost, cu 73 444 ha de suprafață afectată de incendii, țara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS);
  • Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: O suprafață de 159 585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate;
  • Sezonul 2019 a fost, în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești: Din cauza incendiilor de pădure și-au pierdut viața doar trei persoane din țările incluse în raportul pe 2019.

Cartografierea rapidă realizată de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență(link is external) a fost activată de 35 de ori pentru a se solicita ajutor în scopul combaterii incendiilor forestiere în 2019, cele mai multe activări anuale de până acum.

Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de cinci ori pentru incendii de pădure și a fost modernizat prin intermediul rescEU în 2019, creându-se o rezervă europeană nouă care include avioane și elicoptere de stingere a incendiilor.

Strategia în domeniul biodiversității, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței noastre la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „De peste douăzeci de ani, Centrul Comun de Cercetare lucrează cu țări de pe teritoriul întregii Europe pentru a furniza informațiile cele mai actuale despre tendințele cu privire la incendiile de pădure, contribuind la eforturile de prevenire și diminuând impactul dezastruos care se produce atunci când izbucnesc incendii. Modificarea condițiilor meteorologice asociată cu schimbările climatice sporește riscul izbucnirii unor incendii forestiere peste tot în lume. Cunoștințele și dovezile științifice sunt esențiale pentru luarea celor mai eficace măsuri pentru prevenirea acestor incendii, ocrotirea pădurilor noastre, conservarea biodiversității și protejarea vieților.”

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia și regiunea amazoniană. Focul a devastat însă și pădurile Europei. O parte din soluția care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea și gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând și natura să se apere.”

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a spus: „Datele și informațiile privind riscurile de incendii forestiere și de răspândire a acestora sunt vitale, întrucât ne ajută să le prevenim și să fim pregătiți, dar și să reacționăm mai rapid și mai eficace atunci când izbucnesc incendii de pădure dezastruoase. Datorită rescEU și mecanismului de protecție civilă al UE consolidat, suntem gata să sărim în ajutor pretutindeni în Europa și dincolo de granițele ei.”

Context

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei are o contribuție esențială la reducerea riscurilor legate de dezastrele provocate de incendii de pădure în Europa și pe plan mondial, prin intermediul dezvoltării și funcționării EFFIS și a sistemului mondial de informare privind incendiile forestiere (GWIS).

Rapoartele privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord constituie o sursă incomparabilă de informații pentru entitățile responsabile de gestionarea incendiilor și factorii de decizie din țările europene și din cele învecinate. Acestea furnizează statistici oficiale cu privire la impactul incendiilor de pădure, raportate anual de administrațiile responsabile cu gestionarea incendiilor din țările respective.

Informații suplimentare

Raportul pe 2019 privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord 

Incendiile forestiere

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere

Date de contact pentru presă

Susanne CONZE

Telefon + 32 2 298 02 36

Adresă susanne.conze@ec.europa.eu

Sinéad MEEHAN - VAN DRUTEN

Telefon + 32 2 298 40 94

Adresă sinead.meehan-van-druten@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european