Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
18.02.2024 - AggregateEU lansează prima licitație pe termen mediu pentru a asigura o aprovizionare cu energie stabilă și previzibilă
ED Targoviste

AggregateEU lansează prima licitație pe termen mediu pentru a asigura o aprovizionare cu energie stabilă și previzibilă.

 

Comisia lansează la 15 februarie, în cadrul platformei AggregateEU pentru achiziții comune de gaz, prima licitație pe termen mediu în cadrul căreia cumpărătorii vor putea depune cereri de gaz care acoperă mai multe perioade de șase luni, din aprilie 2024 până în octombrie 2029.

Licitația pe termen mediu este un serviciu nou propus de Comisie pentru a apropia cumpărătorii și vânzătorii dincolo de criza pe termen scurt cu care ne-am confruntat în ultimele două ierni. AggregateEU va colecta cererea consumatorilor de energie din UE în cursul unei perioade de maximum 5 ani și va supune această cerere unei proceduri concurențiale de ofertare. Această licitație pe termen mediu urmărește să asigure stabilitatea și previzibilitatea aprovizionării întreprinderilor participante în următorii ani, pe baza mecanismului de criză instituit în 2023. Ea a fost creată în urma unor discuții aprofundate cu părțile interesate.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Maroš Šefčovič, a declarat: „Pentru a aborda criza aprovizionării cu energie și a prețurilor apărută de la invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia, am agregat și am pus în comun cererea noastră de gaz în vederea atragerii de oferte mai bune pe piața internațională pentru utilizatorii europeni de energie. Noul produs pe termen mediu pe care îl lansăm astăzi va continua să asigure stabilitate în anii care vin. Suntem convinși că am trecut de perioada cea mai grea, dar piețele rămân tensionate și trebuie să creăm un grad cât mai mare de siguranță posibil.”

Această nouă licitație pe termen mediu va continua activitatea AggregateEU de asigurare și de diversificare a aprovizionării cu gaz în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ea este rezultatul succesului înregistrat în urma celor patru licitații de achiziții publice comune de gaz pe termen scurt, care s-au desfășurat în perioada aprilie-decembrie 2023 în cadrul Platformei energetice a UE și care au avut ca rezultat furnizarea a peste 42 de miliarde de metri cubi din cererea agregată de gaz din Europa, datorită unor furnizori fiabili. Licitațiile pe termen scurt vor continua, de asemenea, pe parcursul anului.

Colegiuitorii au ajuns la un acord politic provizoriu în legătură cu pachetul de măsuri privind hidrogenul și gazele decarbonizate, care va transforma achiziționarea în comun de gaz într-un instrument permanent.

Pentru a participa la această primă licitație pe termen mediu, cumpărătorii și vânzătorii trebuie să se înscrie și să se aboneze la platforma AggregateEU. În această primă rundă, cererea trebuie depusă cel târziu până la 21 februarie și va fi supusă procedurii concurențiale de ofertare în perioada 26-27 februarie. De îndată ce cererea și oferta sunt corelate prin intermediul platformei, întreprinderile individuale își negociază contractele la nivel bilateral.

AggregateEU este inițiativa emblematică a Comisiei pentru agregarea cererii și pentru achiziționarea coordonată de gaz la nivel european, în cadrul Platformei energetice a UE, lansată în aprilie 2023, cu scopul de a face ca aprovizionarea cu energie a UE să fie mai diversificată, mai sigură și mai coordonată.  

Mai multe informații cu privire la licitațiile pe termen mediu sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării

15 februarie 2024

Date de contact

Tim McPhie

Nume

Tim McPhie

Număr de telefon

+32 2 295 86 02

Ana Crespo Parrondo

Nume

Ana Crespo Parrondo

Număr de telefon

+32 2 298 13 25


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european