Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
20.10.2009 - Nouă europeni din zece continuă să sprijine puternic ajutorul pentru dezvoltare, în ciuda încetinirii creşterii economice
ED Targoviste

Eurobarometru nr. 318 - Eurobarometrul special „Ajutorul pentru dezvoltare în contextul tulburărilor economice”

        În perioada premergătoare celei de-a patra ediţii a Zilelor Europene ale Dezvoltării, un Eurobarometru special privind „Ajutorul pentru dezvoltare în contextul tulburărilor economice” arată că criza care afectează ţările europene nu a afectat şi sprijinul public faţă de ajutorul pentru dezvoltare, care rămâne în continuare la un nivel ridicat.

        Aproximativ 90% dintre europeni continuă să creadă că dezvoltarea este importantă şi 72% dintre europeni sunt în favoarea onorării sau majorării angajamentelor actuale privind ajutoarele pentru lumea în curs de dezvoltare. „Acest sondaj arată în mod clar faptul că cetăţenii se aşteaptă ca guvernele lor şi Comisia Europeană să depună eforturi pentru a contribui cu fonduri pentru dezvoltare”, a declarat Comisarul UE pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, Karel De Gucht. „Chiar şi în contextul crizei economice, fac din nou apel la statele membre ale UE să îşi onoreze angajamentele de a majora ajutorul pentru dezvoltare până la 69 de miliarde de euro în 2010, pentru a atinge valoarea propusă pentru jumătatea perioadei în cadrul Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului”.

        O mare majoritate a cetăţenilor europeni (61%) consideră că Europa poate contribui în mod pozitiv la dezbaterea pe tema dezvoltării globale. „Europenii înţeleg din ce în ce mai bine de ce este importantă dezvoltarea.Ei cer o reflectare mai amplă a chestiunilor de dezvoltare în mass-media naţională”, spune vicepreşedintele Comisiei şi comisarul pentru strategia de comunicare, Margot Wallström.

        În mod interesant, criza economică nu este considerată ca o provocare gravă pentru ţările în curs de dezvoltare.Unul din doi europeni consideră sărăcia ca fiind cea mai mare provocare cu care se confruntă ţările în curs de dezvoltare, plasând-o mai presus de criza economică şi alimentară (35%).Europenii par să înţeleagă că, dincolo de criză economică, se află de fapt problema structurală copleşitoare a sărăciei.

Alte rezultate interesante:

-       Doi din trei europeni menţionează motivaţii bazate pe interese personale pentru acordarea de ajutor (64%), şi anume comerţul, terorismul, migraţia şi relaţiile politice cu ţările terţe.
-       Nu există lipsă de interes, din moment ce 42% dintre europeni ar dori o reflectare mai amplă a chestiunilor de dezvoltare în cadrul mass-media.
-       74% dintre europeni nu au auzit niciodată de Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, dar ponderea lor a scăzut faţă de 2007 (80%).

Context

        Raportul detaliază constatările făcute la nivelul întregii UE, precum şi situaţiile individuale pentru fiecare ţară. Acestea arată că cooperarea în domeniul dezvoltării duce la o mai mare apropiere în cadrul Uniunii Europene. Eficacitatea ajutorului necesită o coerenţă şi un consens mai mare între statele membre. Sondajele europene arată că, începând din 2004, diferenţele dintre ţări se estompează, în special dintre ţările care au aderat la UE din 2004 şi celelalte state membre.

Sunt disponibile date privind educaţia, vârstă şi datele socio-economice ale respondenţilor.

        Eurobarometrul special nr. 318 privind „Ajutorul pentru dezvoltare în contextul tulburărilor economice” a fost realizat în perioada mai-iunie 2009. Scopul acestuia a fost de a evalua dacă încetinirea creşterii economice a afectat sprijinul public faţă de cooperarea pentru dezvoltare în ţările europene. Deşi impactul crizei asupra modului în care europenii estimează importanţa ajutorului de dezvoltare a fost motivul acestui sondaj, acest studiu foarte recent face parte dintr-o serie de alte studii care se concentrează pe explorarea gradului de sensibilizare a europenilor faţă de chestiunile de dezvoltare începând cu 2004. Acolo unde este cazul, sunt realizate comparaţii cu rezultatele studiilor anterioare.

Pagini Utile
  1. Versiunea integrală a raportului:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm

  1. Direcţia generală Dezvoltare a Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/development/index_en.cfm


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală