Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
18.11.2009 - EURES: 15 ani în serviciul apropierii cererii și ofertei de muncă
ED Targoviste

        Rețeaua europeană a serviciilor publice a ocupării forței de muncă (EURES) a împlinit la 16 noiembrie 15 ani de prezență alături de cetățeni pentru a-i ajuta să găsească un loc de muncă într-o altă țară europeană. Reunind serviciile publice de ocupare a forței de muncă din 31 de țări europene, EURES oferă zilnic un acces on-line la peste 700 000 de oferte de locuri de muncă. În paralel, experți în mobilitatea ocupării forței de muncă ai statelor membre ale Uniunii se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre viitorul serviciului și rolul său în lupta împotriva șomajului în Europa.

        « În fiecare lună, EURES ajută mii de oameni să găsească un loc de muncă într-o altă țară europeană. Acesta este singurul serviciu de ocupare a forței de muncă de anvergură europeană care pune în relație solicitanți de locuri de muncă și angajatori din 31 de țări», a declarat Comisarul UE pentru ocupoarea forței de muncă, d-nul Vladimír Špidla. «Rolul său este cu atât mai crucial în perioadă de criză. Cu 2,8 milioane de vizitatori pe lună, EURES participă la lupta împotriva șomajului în Europa.»

        Piața locurilor de muncă în Europa este caracterizată astăzi în principal de factori dominanți, mobilitatea și flexibilitatea. Prin recrutarea în străinătate, angajatorii pot găsi mai ușor competențele specifice pe care ei le caută și care le vor consolida competitivitatea. Lucrătorii, în ceea ce îi privește, au posibilitatea, prin această mobilitate, să-și exploateze cel mai bine talentele în timp ce câștigă o experiență valoroasă într-un mediu nou. Într-o conjunctură dificilă precum  cea din prezent, o piață de muncă flexibilă și mobilă este un atu fundamental în lupta contra efectelor crizei economice.

        Rețeaua EURES numără 838 de consilieri și un site web propunând oferte de locuri de muncă în 31 de țări europene și informații privind condițiile de viață și de muncă în statele membre ale UE și țările membre ale Spațiului Economic European (SEE). În prezent, portalul EURES găzduiește un total de 363 726 de CV-uri și 719 892 de oferte de locuri de muncă vacante propuse de  20 240 de angajatori înregistrați. De la debutul crizei, numărul vizitatorilor site-ului EURES pe Internet a crescut de la 1,5 milioane în martie 2009 la 2,8 millions în iulie 2009. În plus, serviciile publice de ocupare a forței de muncă ale statelor membre consultă mai mult rețeaua EURES și o folosesc ca pe unul din instrumentele care permit atenuarea consecințelor recesiunii actuale. În acest context, Comisia lucrează la un redesign al site-ului de pe Internet pentru a oferi servicii mai bune și pentru a răspunde nevoilor vizitatorilor din ce în ce mai numeroși.

        Conferința « EURES@15 and Beyond» organizată pe 16 noiembrie la Bruxelles a avut ca scop o trecere în revistă a realizărilor majore ale EURES în cursul acestor primi 15 ani și construirea unui consens privind rolul său viitor. Argumentele dezvoltate în timpul discuțiilor vor fi incluse într-un raport, și vor servi la orientarea modernizării EURES și la definirea noilor linii directoare ale rețelei pentru perioada 2010-2013.

Context

        Creată de către Comisia Europeană în 1993, EURES este o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare a forței de muncă ale statelor membre ale UE și ale țărilor SEE (inclusiv Elveția) și alte organizații partenere. Scopul său este de a încuraja mobilitatea geografică a forței de muncă în Europa. Rețeaua oferă informații, consiliere și servicii de plasament în beneficiul cetățenilor europeni care doresc să își exercite dreptul la libera circulație și al angajatorilor care doresc să angajeze lucrători din alte state membre. Aceasta joacă de asemenea un rol deosebit de important în sprijinirea lucrătorilor care fac naveta între UE și țările SEE.

Pentru mai multe informații:
http://eures.europa.eu
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=88&langId=en&eventsId=223&furtherEvents=yes

        Pentru a primi un newsletter electronic gratuit al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă, afacerile sociale și egalitatea de șanse, înscrieți-vă la:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=371&langId=fr

Sursa: Rapid – Europa – Press Releases


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală