Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.04.2018 - Prezumția de nevinovăție, garantată prin noi norme
ED Targoviste

Noile norme ce garantează prezumția de nevinovăție unei persoane, atunci când aceasta este suspectată sau acuzată de o infracțiune, dar fără ca vinovăția acesteia să fie încă dovedită, au intrat în vigoare duminică, 1 aprilie 2018. Reglementările garantează, de asemenea, dreptul inculpaților de a păstra tăcerea și de a fi prezenți la propriul proces. Astfel, cetățenii din întreaga UE vor beneficia de aceleași drepturi procedurale peste tot, acestea din urmă nefiind protejate la fel în prezent, în toate statele membre.

Comisarul european Vĕra Jourová, responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: "În UE, nouă milioane de persoane fac obiectul unor proceduri penale, în fiecare an. Prezumția de nevinovăție este un drept fundamental și trebuie respectat în actul de justiție peste tot în Europa. Fiecărui cetățean trebuie să-i fie garantat dreptul la un proces echitabil. Fac apel la toate statele membre să pună în practică aceste norme cât de curând posibil." 

Directiva garantează faptul că autoritățile publice și deciziile judiciare nu pot să facă nici un fel de referire publică la vinovăția unei persoane, înainte ca aceasta să fie dovedită. Totodată, aceasta oferă cetățenilor dreptul de a păstra tăcerea, iar în cazul în care dreptul de a fi prezent la propriul proces le este încălcat, posibilitatea de a avea un nou proces.

Actul normativ face parte dintr-un pachet de șase legi, care stabilesc standardele minime privind drepturile procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate, pe parcursul desfășurării unei proceduri penale. Pachetul legislativ asigură aceleași drepturi pentru toți cei care sunt acuzați sau suspectați, în țările de origine sau în alte state membre, și facilitează mai buna cooperare judiciară pe teritoriul UE.

 Persoane de contact pentru presă:

Christian Wigand – Tel.: +32 229 62253;

Sara Soumillion– Tel.: +32 229 67094)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Informații despre drepturile procedurale ale persoanelor acuzate sau suspectate

Fișă informativă privind drepturile persoanelor acuzate sau suspectate de o infracțiune pe teritoriul UE (PDF)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană