Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2018
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
-
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.06.2022 - Culoarele de solidaritate: Comisia Europeană lansează o platformă de cooperare între întreprinderile din UE și din Ucraina
ED Targoviste

După invadarea nejustificată de către Rusia și blocarea porturilor sale maritime, Ucraina nu a mai fost în măsură să își exporte produsele către destinații din întreaga lume prin porturile sale de la Marea Neagră.

 

Este nevoie urgentă de măsuri suplimentare pentru a se evita amenințările la adresa securității alimentare mondiale. Uniunea Europeană ia măsuri concrete pentru a facilita exporturile de produse agricole din Ucraina și pentru a sprijini sectorul agricol ucrainean în 2022. În acest sens, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu statele membre, cu autoritățile ucrainene și cu operatorii care au misiunea de a accelera lucrările privind „culoarele de solidaritate”, pentru a facilita exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi din UE.

Pentru a găsi soluții pragmatice, Comisia a pus la dispoziție, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, un instrument de cooperare între întreprinderile din UE și Ucraina.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și trebuie să ne unim forțele fără a ține cont de sectoare și frontiere pentru a le debloca: întreprinderi care caută modalități de sprijinire a exporturilor din Ucraina, societăți care oferă soluții de transport sau de depozitare și comercianți ucraineni de cereale care caută parteneri logistici – platforma noastră de cooperare va contribui la crearea de noi parteneriate. Aștept cu interes să le văd în acțiune – fiecare tonă de cereale contează!”

Platforma sprijină punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina, care urmărește să asigure faptul că Ucraina poate exporta cereale și importa bunurile de care are nevoie. Multe acțiuni au fost deja finalizate: punctele naționale de contact specializate funcționează în prezent ca ghișee unice pentru cererile referitoare la țara lor, având rolul de a soluționa problemele logistice și de a stabili care sunt capacitățile de stocare. Statele membre depun eforturi pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei, iar Comisia pregătește încheierea de acorduri privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova în vederea eliminării altor blocaje.

În paralel cu extinderea coridoarelor TEN-T în Ucraina, conectivitatea sporită dintre UE și Ucraina va pregăti terenul pentru reconstrucția Ucrainei și va contribui la apropierea Ucrainei de UE. Mai multe informații despre culoarele de solidaritate UE-Ucraina sunt disponibile aici.

Detalii

Data publicării

6 iunie 2022

Date de contact

Nume

Adalbert Jahnz

Email

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 53156

Nume

Anna Wartberger

Email

anna.wartberger@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 82504


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană