Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.05.2024 - Intră în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei
ED Targoviste

Ieri, 7 mai, intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-mediei, un set nou de norme fără precedent destinate să protejeze independența și pluralismul mass-mediei. 

 

Acest nou act legislativ prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a mass-mediei pe piața internă și online. De asemenea, regulamentul urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme. ” 

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Societățile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-mediei și cu norme naționale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societățile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică.”

Propus de Comisie în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecție a dreptului la pluralitatea mass-mediei, care au devenit aplicabile după 6 luni. În acest  infografic sunt disponibile mai multe detalii privitoare la calendarul aplicării regulamentului. De asemenea, sunt disponibile  online mai multe informații despre acțiunile prin care Comisia sprijină libertatea și pluralismul mass-mediei și siguranța jurnaliștilor.

Detalii

Data publicării

7 mai 2024

Date de contact

Johannes Bahrke

Nume

Johannes Bahrke

Număr de telefon

+32 229 58615

Christian Wigand

Nume

Christian Wigand

Număr de telefon

+32 229 62253

Thomas Regnier

Nume

Thomas Regnier

Număr de telefon

+32 2 29 9 1099

Cristina Torres Castillo

Nume

Cristina Torres Castillo

Număr de telefon

+32 229 6 34 44


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană