Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.03.2017 - 100.000 de burse de cercetare Marie Skłodowska-Curie
ED Targoviste

Miercuri, 8 martie, Uniunea Europeană sărbătorește cel de-al 100.000 bursier din programul "Acțiuni Marie Skłodowska-Curie”. Pentru marcarea acestui punct de hotar, au fost selectați 30 de cercetători cu rezultate deosebit de promițătoare pentru a prezenta acțiunile UE dedicate excelenței și mobilității în domeniul cercetării la nivel mondial. De la lansarea programului, în urmă cu 20 de ani, ponderea participanților de sex feminin a fost extrem de ridicată. Drept urmare, 18 cercetători dintre cei selectați sunt femei.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: "Celebrarea celor 100.000 bursieri Marie Skłodowska-Curie este un moment important pentru a ne reaminiti de importanța acestui program, care sprijină cei mai strălucitori și mai buni cercetători ai noștri în abordarea marilor provocări societale cu care se confruntă Europa. Marie Skłodowska-Curie a deschis calea pentru generațiile viitoare de cercetători de sex feminin. De Ziua Internațională a Femeii, sunt deosebit de mândru că Acțiunile Marie Skłodowska-Curie acordă o atenție deosebită egalității de gen, alocând femeilor mai bine de 40% din totalul burselor pentru oamenii de știință".

Expert în științe sociale, Elena Olaru, reprezentanta României în acest demers, va folosi finanțarea europeană pentru evaluarea unei game largi de date privind sănătatea și calitatea vieții de care are parte minoritatea romă din România. Realizarea unei evaluări corecte a acestor indicatori reprezintă o informație crucială pe care factorii de decizie o pot utiliza pentru a înțelege și rezolva problemele cu care se confruntă minoritățile.

Cei 30 de cercetatori aleși îi reprezintă pe cei 100 de mii de bursieri susținuți de program în ultimele două decenii. Grupul include câte un om de știință din fiecare dintre cele 28 de state membre UE, unul din Columbia și unul din Noua Zeelandă. Subiectele lor de cercetare acoperă un spectru larg, de la combaterea schimbărilor climatice, până la cercetarea de vârf în domeniul combaterii cancerului sau prevenirii radicalizării violente.

Cercetătorii selectați au un potențial remarcabil: în urma apelului de propuneri de proiecte au obținut cele mai mari scoruri de evaluare pentru bursele individuale, în 2016. În total, au fost depuse 8.916 propuneri, din care aproape 1.200 au fost selectate pentru finanțare.

Context:

Acțiunile Marie Skłodowska-Curie, ce poartă numele cercetătoarei de origine polono-franceză, dublu-laureată a premiilor Nobel, renumită pentru activitatea sa privind radioactivitatea, sprijină cercetătorii excepționali în toate etapele carierei lor, indiferent de naționalitate. Programul este deschis tuturor domeniilor de cercetare și inovare, de la cercetarea fundamentală, la pătrunderea pe piață și serviciile de inovare. Domeniile de cercetare sunt alese în mod liber de solicitanți (persoane fizice și/sau organizații).

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Joseph WALDSTEIN (+ 32 2 29 56184)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Acțiunile „Marie Skłodowska-Curie”

Foaie de parcurs referitoare la Acțiunile Marie Skłodowska-Curie

Profilele cercetătorilor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană