Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.05.2017 - Acţiunile guvernului ungar, sub lupa Comisiei Europene
ED Targoviste

Ca urmare a discuțiilor din spațiul public maghiar, referitoare la aspectele juridice și valorile de bază ale Ungariei, la demararea unei campanii naționale de consultare intitulată "Stop Brussels", Comisia Europeană a reacționat miercuri, 26 aprilie, în două direcții.

În primul rând, plecând de la evaluarea juridică aprofundată a Legii învățământului superior maghiar, emisă la data de 4 aprilie, Comisia Europeană a concluzionat că legea nu este compatibilă cu libertățile fundamentale ale pieței interne, în special libertatea de a presta servicii și libertatea de relocare dar, de asemenea, nu este compatibilă cu dreptul la libertate academică, dreptul la educație și libertatea de a desfășura o activitate comercială în condițiile prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, precum și cu obligațiile juridice ale Uniunii în temeiul dreptului comercial internațional.

Totodată, Comisia Europeană a publicat răspunsul său privitor la afirmațiile false afișate în contextul consultării naționale intitulată „stop de la Bruxelles“, care a fost lansată în aprilie 2017 de către guvernul ungar. Potrivit Comisiei, această consultare se bazează pe mai multe revendicări și afirmații incorecte sau înșelătoare. Astfel, în baza unor fapte reale, Comisia intenționează să stabilească adevărul prin răspunsul său. Argumentele Comisiei au fost făcute publice la începutul intervenției vicepreședintelui Timmermans, din 26 aprilie, din Parlamentul European.

Astfel, Colegiul a hotărât să ia măsuri legale și a trimis Guvernului maghiar o scrisoare de somare privind Legea Învățământului Superior din Ungaria. Autoritățile maghiare au acum la dispoziție o lună pentru a răspunde la preocupările juridice ale Comisiei. Totodată, Comisia Europeană a decis continuarea dialogului cu autoritățile maghiare privind alte preocupări deosebite, inclusiv din domeniul azilului, și va continua să urmărească îndeaproape proiectul de lege referitor la înregistrarea ONG-urilor care, de asemenea, ridică îngrijorări.

În cea de-a doua chestiune, Colegiul a decis să continue să utilizeze toate mijloacele disponibile în temeiul tratatelor europene, pentru a susține valorile comune ale UE și să se angajeze într-un dialog politic larg cu autoritățile maghiare, celelalte state membre și Parlamentul European.

Persoane de contact pentru presă:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Răspunsul Comisiei Europene către guvernul Ungariei

Înregistrarea dezbaterii plenare din Parlamentul European


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană