Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.05.2017 - Eliminarea restricțiilor privind instalarea de stații de alimentare cu GPL
ED Targoviste

Comisia a decis joi, 27 aprilie, să trimită României un aviz motivat, prin care îi solicită să ia măsuri care să permită instalarea de stații de alimentare cu GPL, pentru autovehicule și pentru butelii de uz casnic. De asemenea, România nu a adoptat reglementările tehnice și normele privind certificatele de protecție contra incendiilor necesare, în vederea instalării unor noi stații de alimentare cu GPL. 

În prezent, legislația românească impune cerințe pentru instalarea de noi stații de alimentare cu GPL, inclusiv a celor fabricate și comercializate în mod legal în alt stat membru.

Comisia a transmis respectivul aviz motivat deoarece această situație interzice de facto crearea și vânzarea transfrontalieră de stații de alimentare cu GPL, ceea ce contravine dispozițiilor referitoare la libera circulație a mărfurilor din Tratat (articolele 34-36). România are la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile adoptate în vederea remedierii situației. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită România în fața Curții de Justiție a UE.

Context

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la acțiunile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în aprilie cuprind 4 scrisori de punere în întârziere45 de avize motivate11 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și 2 proceduri de încetare. Totodată, Comisia închide 155 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Persoane de contact pentru presă:

Lucia Caudet – tel.: +32 229 56182

Mirna Talko – tel.: +32 229 87278)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru

Registrul deciziilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană