Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.06.2017 - Căi pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare
ED Targoviste

Documentul de reflecție, prezentat de Comisia Europeană miercuri, 31 mai, are rolul de a stimula dezbaterea privind Uniunea economică și monetară și de a contribui la construirea unei viziuni comune asupra viitoarelor sale proiecte. El acordă atenția cuvenită dezbaterilor din statele membre și opiniilor formulate de celelalte instituții europene, prezentând în același timp măsuri concrete care ar putea fi adoptate până la alegerile din 2019, precum și o serie de opțiuni pentru anii următori, când structura Uniunii economice și monetară va fi definitivată.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: "Moneda euro reprezintă deja pentru europeni un simbol al unității și o garanție a stabilității. Acum trebuie să acționăm pentru ca euro să devină un vector de prosperitate comună. Numai prin eliminarea divergențelor economice și sociale din zona euro vom putea combate populismul atât de periculos pe care îl alimentează aceste divergențe. A venit timpul să finalizăm călătoria începută la Maastricht către o veritabilă Uniune economică și monetară, care să se bazeze pe instituții puternice și pe răspundere democratică.”

Opțiunile propuse în documentul de reflecție sunt menite să contribuie la realizarea unui consens mai amplu privind abordarea provocărilor viitoare și imprimarea unei noi dinamici pentru această dezbatere importantă.

Pentru a face progrese, va fi necesară adoptarea de măsuri în trei domenii-cheie:

1) definitivarea unei veritabile uniuni financiare, deoarece un sistem financiar integrat și care funcționează bine este esențial pentru o Uniune economică și monetară eficace și stabilă;

2) realizarea unei Uniuni economice și fiscale mai integrate, documentul de reflecție evidențiind diferitele opțiuni în această privință;

3) consolidarea răspunderii democratice și a instituțiilor din zona euro, statele membre trebuind să accepte partajarea, într-un cadru juridic comun, a mai multor responsabilități și decizii privind chestiuni referitoare la această zonă.

Context

Desăvârșirea Uniunii economice și monetare nu constituie un scop în sine, ci un element necesar pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică, echitate socială, convergență economică și stabilitate financiară. Uniunea economică și monetară ar trebui să rămână deschisă tuturor statelor membre ale UE, iar procesul decizional va trebui să fie mai transparent și să fie bazat pe răspundere democratică.

Acest document de reflecție este cel de al treilea dintr-o serie de cinci, anunțate în Cartea albă privind viitorul Europei, care prezintă principalele provocări și oportunități pentru Europa în următorul deceniu.

Persoane de contact pentru presă:

Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Juliana DAHL (+32 2 295 99 14)

Enda MCNAMARA (+32 2 296 49 76)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Raportul celor cinci președinți

Cartea albă privind viitorul Europei

Document de reflecție privind dimensiunea socială și document de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Dombrovskis pe Twitter: @VDombrovskis

Urmăriți activitatea comisarului Moscovici pe Twitter: @Pierremoscovici


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană