Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.06.2017 - Cannes 2017: Trei filme câștigătoare, finanțate de Uniunea Europeană
ED Targoviste

Trei dintre peliculele câștigătoare în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalul internațional de film de la Cannes 2017 au fost susținute prin programul „Europa Creativă – MEDIA”. Satira de artă "Pătratul / The square" a regizorului suedez Ruben Östlund (coproducție Suedia, Germania, Franța, Danemarca) a câștigat Marele premiu „Palme d'Or" în cadrul acestei ediții.

Filmul câștigător spune povestea unui tată, respectat pentru valorile sale umane și calitatea muncii sale dintr-un muzeu de artă contemporană suedez, dar ale cărui principii sunt zdruncinate de o criză existențială profundă. Filmul a beneficiat de o finanțare de 47.000 de euro pentru distribuția sa în toată Europa, prin programul MEDIA.

Cel de-al doilea film, premiat în cadrul ediției din acest an a festivalului, susținut tot prin programul MEDIA, este „Uciderea unui cerb sacru" de Yorgos Lanthimos (coproducție Irlanda, Marea Britanie, Grecia), peliculă ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Acest proiect cinematografic a fost susținut în primele etape ale dezvoltării sale cu 58.000 de euro, iar în etapa de distribuție, filmul a mai beneficiat de încă 179.000 de euro.

Cel de-al treilea film susținut prin programul MEDIA este "Barbara", regizat de Mathieu Amalric, care a primit „Premiul pentru cea mai bună narațiune poetică” în cadrul secțiunii "Un Certain Regard".

Vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat: "Felicitările mele cele mai sincere câștigătorilor. Este un nou mare succes pentru industria cinematografică europeană și pentru programul MEDIA, și vom continua eforturile noastre de sprijinire a circulației și promovării filmelor europene pe întregul continent. De asemenea, vom continua să sprijinim cinematograful european pentru a valorifica la maximum beneficiile erei digitale".

În acest an, nu mai puțin de 20 de producții cinematografice prezente la Festivalul de film de la Cannes au beneficiat de sprijin pentru producție sau distribuție prin programul MEDIA. Volumul total al sprijinului acordat acestor filme din partea UE este de peste 1,6 milioane de euro. Este al treilea an consecutiv când un film susținut de programul "Europa creativă – MEDIA" primește prestigiosul Palme d'Or, după peliculele "Eu, Daniel Blake" în 2016 și "Dheepan" în 2015.

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană