Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.06.2017 - Strategie pentru educația de înaltă calitate
ED Targoviste

Comisia a adoptat marți, 30 mai, noi inițiative privind învățământul școlar și superior. Obiectivul lor general este de a ajuta statele membre să asigure o educație de înaltă calitate, favorabilă incluziunii pentru toți tinerii. Astfel, aceștia vor dobândi cunoștințele și competențele necesare pentru a participa pe deplin la viața societății, pentru a fi în măsură să răspundă la noile oportunități și provocări determinate, de exemplu, de globalizare și de revoluția tehnologică, precum și de a-și adapta educația la necesitățile de pe piața muncii.

Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: „O educație de calitate pune bazele dezvoltării personale și ale cetățeniei active. Ea reprezintă punctul de pornire al unei cariere profesionale de succes și cea mai bună protecție împotriva șomajului și a sărăciei. Însă, pentru ca indivizii și societățile să poată beneficia de aceste avantaje, avem nevoie de sisteme de învățământ de înaltă calitate în întreaga UE. Inițiativele prezentate astăzi și sprijinul continuu al UE vor ajuta statele membre și furnizorii de educație să ia măsurile necesare pentru a îmbunătăți perspectivele tuturor tinerilor europeni, contribuind la clădirea unor societăți echitabile și reziliente.”

Astfel, în ceea ce privește școlile, există trei domenii în care este nevoie de măsuri și în care sprijinul UE poate contribui la soluționarea unor probleme importante, și anume:

  • creșterea calității și a caracterului incluziv al școlilor;
  • sprijinirea directorilor unităților de învățământ și a cadrelor didactice de excepție;
  • ameliorarea guvernanței sistemelor de învățământ școlar.

Comisia își propune să completeze măsurile luate de statele membre în aceste trei domenii prin sprijinirea învățării reciproce, prin consolidarea informațiilor privind metodele de succes din domeniul educației și prin acordarea de asistență statelor membre care doresc să realizeze reforme la nivel național.

Pentru reînnoirea strategiei pentru învățământul, Comisia a stabilit planuri pentru patru domenii-cheie:

  • garantarea faptului că, la terminarea ciclului de învățământ superior, absolvenții dețin toate competențele de care au nevoie în contextul economiei moderne;
  • crearea unor sisteme de învățământ superior favorabile incluziunii;
  • asigurarea faptului că instituțiile de învățământ superior contribuie la procesul de inovare din sectorul economic;
  • sprijinirea instituțiilor de învățământ superior și a guvernelor pentru ca acestea să poată valorifica în mod optim resursele umane și financiare disponibile.

De asemenea, Comisia a prezentant o propunere de recomandare a Consiliului privind monitorizarea parcursului profesional al absolvenților, care îi va include, pe lângă absolvenții de învățământ superior, și pe absolvenții programelor de învățământ profesional și tehnic. Aceasta va încuraja și va sprijini autoritățile statelor membre să amelioreze calitatea și disponibilitatea informațiilor referitoare la evoluția absolvenților în carierele lor sau în studiile complementare pe care le urmează după terminarea studiilor.

Context

Inițiativele prezentate reprezintă concretizarea angajamentelor asumate în cadrul inițiativei privind "Investiția în tinerii Europei" din 7 decembrie 2016, în special a viziunii privind îmbunătățirea și modernizarea educației, în care Comisia a anunțat o serie de măsuri destinate să ajute statele membre să le ofere tuturor tinerilor o educație de înaltă calitate.

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări și răspunsuri privind strategia pentru o educație de înaltă calitate

Fișă informativă privind dezvoltarea școlilor

Fișă informativă privind modernizarea învățământului superior

Informații suplimentare privind comunicarea și documentele de lucru ale serviciilor Comisiei

Politica UE în domeniul educației

Politica UE în domeniul învățământului superior


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană