Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.07.2017 - Jean-Claude Juncker: ”Europa pune cărțile pe masă”
ED Targoviste

Într-un editorial, publicat în presa germană și pe Calea Europeană, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, vorbește despre valorile UE, despre problemele din Turcia și mai ales despre perspectivele relației dintre Bruxelles și Ankara.

Editorial semnat de Jean-Claude Juncker

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri acel moment de acum un an când, în primele ore ale dimineții, în timp ce participam la o reuniune Europa-Asia în Ulan Bator, în Mongolia, am aflat ce se întâmpla în Turcia. Mi-a rămas întipărită în minte imaginea atacului asupra Parlamentului și a civililor răniți. În noaptea aceea, înainte de a ști cum se va încheia tentativa de lovitură de stat, am condamnat, împreună cu președintele Consiliului UE, Donald Tusk, și cu Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, în numele întregii Uniuni Europene, acest atac îndreptat împotriva instituțiilor democratice din Turcia. Am fost și suntem în continuare alături de Turcia, mai ales în momentele dificile.

Pentru noi este foarte important ca Turcia, în calitate de vecin al Uniunii Europene, să fie democratică, stabilă și prosperă din punct de vedere economic. În centrul tuturor acțiunilor noastre se află poporul turc. Sper ca Turcia să se apropie de Europa, nu să se îndepărteze. Prin urmare, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a pregăti terenul pentru liberalizarea vizelor și pentru o uniune vamală aprofundată, dacă Turcia dorește acest lucru.

Însă un lucru trebuie să fie întotdeauna clar: cine dorește să adere la Uniunea Europeană aderă la o uniune a valorilor. O astfel de uniune a drepturilor omului, a libertății presei și a statului de drept nu este, de exemplu, în niciun caz compatibilă cu o acțiune de genul arestării timp de luni de zile a corespondentului ziarului „Die Welt”, Deniz Yücel, fără a i se aduce vreo acuzație. Iar eventuala introducere de către Turcia a pedepsei cu moartea ar echivala cu distrugerea de către guvernul Turciei a șanselor acestei țări de a deveni stat membru al UE.

Cu privire la aceste chestiuni, precum și la altele, port cu președintele Erdogan discuții deschise și uneori „sportive”. În luna mai, cu ocazia ultimei noastre întâlniri, mi-a dat impresia că dorește mai degrabă să se apropie, nu să se îndepărteze de Europa. Am convenit să aprofundăm treptat cooperarea în domenii precum energia, securitatea și politica în domeniul antiterorismului. Împreună putem realiza mai multe decât fiecare pe cont propriu. Am demonstrat deja acest lucru în ceea ce privește chestiunea refugiaților, prin Acordul încheiat între UE și Turcia. De la intrarea sa în vigoare, numărul refugiaților care ajung în Grecia prin Turcia a scăzut cu 97 %. În același timp, din aprilie 2016 am transferat în mod ordonat din Turcia în Uniunea Europeană peste 7 600 de refugiați sirieni și am sprijinit refugiații din Turcia cu proiecte în valoare, până acum, de 1,6 miliarde de euro.

Am stabilit, într-o foaie de parcurs pragmatică pentru următoarele douăsprezece luni, cum dorim să colaborăm în toate aceste domenii. Sunt convins de faptul că făcând pași mici putem realiza lucruri mari. La un an de la tentativa de lovitură de stat, mâna Europei este în continuare întinsă. Europa pune deci cărțile pe masă. Mă aștept acum ca și Turcia să îmbrățișeze în mod clar valorile Europei și să se angajeze ferm să le respecte.

Editorial publicat inițial în Bild am Sonntag

Contul de Facebook al președintelui Jean-Claude Juncker

Contul de Twitter al președintelui Jean-Claude Juncker


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană