Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.07.2017 - Noi măsuri pentru dezvoltarea de economii reziliente în era globalizării
ED Targoviste

Comisia Europeană a propus, marți, 18 iulie, un nou set de măsuri pentru a susține regiunile Europei în dezvoltarea domeniilor de nișă, care reprezintă atuurile lor concurențiale și pentru a favoriza inovarea, reziliența și creșterea economică necesare.

Pentru a răspunde provocării modernizării economiei, Europa trebuie să consolideze capacitatea regiunilor sale și să le ajute să creeze valoare. Acest lucru înseamnă acceptarea inovării, a digitalizării, a decarbonizării, precum și dezvoltarea competențelor individuale.

Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Pentru a profita de avantajele oferite de globalizare, trebuie să creăm un mediu propice, în care să se poată materializa progresele înregistrate în materie de schimburi comerciale și tehnologie. Strategiile de investiții și inovare conduse și organizate la nivel local sunt esențiale pentru a răspunde acestei provocări și a consolida capacitatea regiunilor noastre.”

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „După cum a afirmat președintele Juncker, am intrat în era «glocală», în care impactul provocărilor de la nivel mondial se resimte în primul rând la nivel local. Economiile noastre trec prin schimbări profunde, și nu putem să inversăm acest proces. Dar ne putem ajuta regiunile să se doteze cu instrumentele adecvate pentru o creștere durabilă și solidă – acesta este scopul specializării inteligente.”

Abordarea privind „specializarea inteligentă” a fost introdusă în 2014 în toate programele de politică regională și a dovedit că aduce valoare. Comisia intenționează să valorifice această experiență pozitivă cu două proiecte-pilot:

  • Sprijin adaptat pentru a face față provocărilor specifice regiunilor care se confruntă cu tranziția industrială: la cerere, anumite regiuni pot lucra în parteneriat cu echipe de experți ai Comisiei pentru a consolida capacitatea de inovare, a elimina obstacolele din calea investițiilor, a sprijini cetățenii în vederea dobândirii competențelor adecvate și a se pregăti pentru schimbările industriale și societale, pe baza strategiilor lor de specializare inteligentă.
  • Parteneriate interregionale pentru inovare, sprijinite prin fondurile UE: inspirat de succesul inițiativei Vanguard, acest proiect-pilot are drept scop identificarea și dezvoltarea proiectelor interregionale eligibile pentru finanțare, care pot crea lanțuri de valoare europene în sectoarele prioritare, cum ar fi volumele mari de date, bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, mobilitatea conectată sau sistemele avansate de fabricație.

În paralel, Comisia își va intensifica eforturile pentru a ajuta statele membre să abordeze obstacolele rămase în calea creșterii și să creeze medii favorabile întreprinderilor. O atenție deosebită va fi acordată calității și accesibilității cercetării publice, cooperării dintre întreprinderi și universități, precum și alinierii bazelor de competențe locale cu cerințele pieței, cu ajutorul mecanismelor de sprijin ale Comisiei.

Etapele următoare

Cerea de exprimare a interesului pentru acțiunea-pilot privind regiunile aflate în tranziție industrială va fi lansată în toamna acestui an. Parteneriatele interregionale vor fi înființate în 2017 și se vor derula în cursul anului 2018.

Experiența acumulată până în prezent vor aduce o contribuție utilă la pregătirea următorului cadru bugetar, în contextul actualului proces de reflecție privind viitorul finanțelor UE.

Comisia va lua în considerare crearea unor legături mai puternice între instrumentele existente ale UE care au un obiectiv comun, acela de a răspunde noilor provocări industriale.

Context. Globalizarea a adus beneficii enorme economiilor mai puțin dezvoltate din întreaga lume și oportunități multiple pentru europeni, dar, în timp ce beneficiile globalizării se resimt la scară largă, costurile ei sunt adesea suportate în mod inegal, după cum a evidențiat Documentul de reflecție al Comisiei privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare.

Introdusă ca o condiție prealabilă pentru a asigura eficacitatea cheltuielilor efectuate în temeiul politicii de coeziune în domeniul cercetării și al inovării, specializarea inteligentă a obligat toate regiunile să elaboreze strategii de investiții pe baza propriilor avantaje competitive, de la specialități agroalimentare și turism la nanotehnologii și industria aerospațială.

În cadrul acestor strategii, întreprinderile locale beneficiază de sprijin financiar pentru dezvoltarea de produse inovatoare și extinderea dincolo de piețele locale. Aceste strategii au condus, de asemenea, la îmbunătățirea legăturilor dintre știință și lumea afacerilor, precum și la o mai bună coordonare la toate nivelurile a guvernanței locale.

Persoane de contact pentru presă:

Lucia CAUDET (+32 2 295 61 82)

Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Comunicare – Consolidarea inovării în regiunile Europei

MEMO – Provocări viitoare: stimularea creșterii induse de inovare în regiunile UE

Fișă informativă – acțiuni-pilot în materie de specializare inteligentă

Fișă informativă – ce este specializarea inteligentă?

Fișele de țară – Specializarea inteligentă în țara dumneavoastră

Urmăriți-i pe dl vicepreședinte Katainen și pe dna comisar Crețu pe Twitter


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană