Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.08.2017 - Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană
ED Targoviste

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 milioane euro, a intrat în vigoare marți, 1 august. Pentru o mai bună sinergie la nivel european, cele două programe deja existente au fost grupate într-un singur cadru juridic. Astfel, începând cu prima zi a anului școlar 2017-2018, milioane de copii din România și majoritatea statelor membre UE vor beneficia, în școli, de fructe, legume, produse lactate și programe educaționale specifice.

01/08/2017

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru școli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi și mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani și a cărui valoare va spori prin finanțarea acordată. Noul program răspunde, de asemenea, priorității mele de simplificare prin integrarea programelor precedente de promovare a consumului de legume și produse lactate în școli. Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu implicat alături de comisarii Andriukaitis și Navracsics într-o inițiativă menită să promoveze un stil de viață sănătos și în cadrul căreia am convingerea că acest program are un rol important de jucat.”

României i-au fost alocate, în cadrul acestui program, 6,86 milioane euro pentru fructe și legume și 10,86 milioane euro pentru lapte. La nivel național poate fi decis modul de implementare al acestui program și, de asemenea, poate fi luată decizia de a completa finanțarea lui cu un ajutor național.

Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate și mediu, caracterul sezonier, varietatea și disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Se pot distribui și produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi și brânzeturi, dacă această opțiune este aprobată de autoritățile naționale sanitare. Nu sunt permise adaosurile de zahăr, sare și grăsimi, cu excepția cazului în care autoritățile naționale din domeniul sănătății autorizează cantități limitate.

Din cele 250 milioane de euro ale finanțării din partea UE aprobate pentru anul școlar 2017-2018, aproximativ 150 de milioane de euro vor fi alocate pentru fructe și legume, iar 100 de milioane de euro pentru lapte.

Context 

Noul program pentru școli face parte din agenda de simplificare a comisarului Hogan. În prezent, 24 de state membre participă la programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli deja existent, iar 28 la cel de distribuire a laptelui în școli. Anul trecut, aproximativ 20 de milioane de copii au beneficiat de cel de-al doilea și aproximativ 11,7 de milioane de copii de primul.

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO(link sends e-mail) (+ 32 2 295 61 85)

Aikaterini APOSTOLA(link sends e-mail) (+32 2 298 76 24)

Întrebări din partea publicului larg: 

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Articol privind adoptarea noului program

Pagină dedicată schemei


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană