Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.08.2017 - Un nou pas în direcția alimentelor mai puțin cancerigene
ED Targoviste

Reprezentanții statelor membre au votat, pe 19 iulie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare. O dată implementate, noile reglementări le vor impune companiilor din sectorul alimentar să ia măsuri pentru a reduce această substanță cancerigenă în alimente.

19/07/2017

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am făcut astăzi un pas important în direcția protejării sănătății și a bunăstării cetățenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezenței acestei substanțe cancerigene, ci și la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea în momentul gătitului la domiciliu.”

Demersurile Comisiei vor continua și după adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi inițiate noi discuții cu privire la măsuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fără întârziere a nivelurilor maxime de acrilamidă din anumite produse alimentare.

Etape următoare

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului și Parlamentului European. Cele două instituții au la dispoziție trei luni pentru a-l examina, după care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea în vigoare ar putea fi prevăzută pentru primăvara anului 2018.

Context

Prezența acrilamidei în produsele alimentare a fost depistată inițial în 2002, mai ales în cele pe bază de cartofi sau de cereale, în cafea și în înlocuitorii de cafea, în timpul proceselor de preparare la temperatură ridicată. În 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat faptul că acrilamida este o substanță cancerigenă și că actualele niveluri de expunere alimentară la aceasta stârnesc preocupări cu privire la efectele sale cancerigene. De asemenea, EFSA a declarat că nivelurile de acrilamidă nu au scăzut substanțial în ultimii ani.

Ca urmare a avizului EFSA, Comisia a inițiat discuții cu autoritățile statelor membre pentru a stabili măsurile de reglementare adecvate pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare.

 

Persoane de contact pentru presă:

Anca PADURARU(link sends e-mail) (+ 32 2 299 12 69)

Aikaterini APOSTOLA(link sends e-mail) (+32 2 298 76 24)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Propunerea legislativă a Comisiei, privind acrilamida

Pagina oficială a EFSA

Mai multe informații despre acrilamidă


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană