Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.09.2017 - Declarația comisarului Andriukaitis cu ocazia Zilei europene a donării și transplantului de organe
ED Targoviste

Pe 9 septembrie sărbătorim cea de-a 18-a Zi europeană a donării și transplantului de organe. Mă aflu în Lituania pentru un eveniment care marchează cea de-a 30-a aniversare a primului transplant de cord care a avut loc în această țară. Este un eveniment cu o mare încărcătură emoțională pentru mine deoarece, cu 30 de ani în urmă, ca tânăr chirurg, am avut privilegiul să particip la această operație. De atunci, numărul de transplanturi de toate tipurile a crescut foarte mult în UE și în întreaga lume; numai între 2010 și 2015 creșterea a fost de 14 %.

O mare parte a acestui succes se datorează ratelor de donare mai ridicate. Prin urmare, se cuvine să amintim contribuția nenumăraților eroi din viața de zi cu zi din UE care au ajutat la prelungirea și salvarea a sute de mii de vieți. Ameliorările se datorează, de asemenea, progreselor din domeniul chirurgiei, îmbunătățirii coordonării dintre echipele clinice, ridicării nivelului standardelor de transport și siguranță pentru organe și intensificării schimburilor transfrontaliere de organe.

UE a contribuit și ea la acest progres. Dispunem de legislație la nivelul UE privind standardele de calitate și siguranță pentru organele destinate transplantului  În ceea ce privește reducerea timpului petrecut pe lista de așteptare, am elaborat un instrument informatic european care să le permită medicilor dintr-un stat membru să găsească donatori compatibili pentru pacienții lor într-un alt stat membru. În acest fel, în doar doi ani au fost realizate aproape 90 de transplanturi, în principal la copii, care nu ar fi fost posibile în absența acestui instrument. În curând vom publica un raport care va ilustra în mod clar faptul că punerea în comun a resurselor și a cunoștințelor la nivelul UE poate îmbunătăți în mod radical rezultatele clinice. Nicio țară nu dispune individual de capacitatea de a trata toate bolile rare și complexe. Din acest motiv, în cursul acestui an, am lansat o nouă inițiativă cu scopul de a îmbunătăți schimbul de cunoștințe în Europa. Rețelele europene de referință virtuale permit furnizorilor de asistență medicală din întreaga Europă să facă schimb de informații cu privire la bolile și afecțiunile complexe sau rare ce necesită tratamente extrem de specializate și o punere în comun a cunoștințelor și resurselor.

Din păcate, cu toate acestea, 16 pacienți mor în fiecare zi în UE în așteptarea unui organ, iar mii de pacienți se află în continuare pe liste de așteptare. În calitate de medic, știu exact ceea ce am realizat din punct de vedere medical. În calitate de comisar european, cunosc importanța fundamentală a coordonării la nivel european atunci când discutăm despre donarea și transplantul de organe. Am convingerea că, împreună cu statele membre, putem face mai mult. Atunci când există voință, se găsesc soluții.

 Urmărește contul de Twitter (link is external)și pagina de Facebook (link is external)ale comisarului european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană