Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.10.2017 - O mai bună guvernanță a oceanelor
ED Targoviste

La conferința găzduită de Uniunea Europeană în Malta, în 5-6 octombrie, actori din sectorul public și privat și-au asumat angajamente în valoare de peste 6 miliarde de euro în domeniul mai bunei gestionări a oceanelor. Resursele vor fi investite pentru a consolida lupta împotriva poluării marine, extinde zonele protejate, spori siguranța oceanelor, încuraja inițiativele din cadrul economiei albastre și al pescuitului durabil și pentru a intensifica eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice, în conformitate cu Acordul de la Paris și cu obiectivele de dezvoltare durabilă din cadrul Agendei 2030. Participanții au anunțat și crearea de noi zone marine protejate, ce se întind pe mai mult de 2,5 milioane km², adică mai mult de jumătate din întreg teritoriul Uniunii Europene.

Înaltul Reprezentant al Uniunii și vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini a declarat: „Marea este un bun comun, la nivel mondial. Ea este «Oceanul nostru» deoarece aparține întregii umanități, fiecărei ființe umane. Cu toții avem responsabilitatea de a păstra - ca pe un bun de preț - ceea ce avem în comun și să evităm ca acest bun să se transforme într-o amenințare. Uniunea Europeană consideră că o lume globalizată are nevoie de o cooperare mai strânsă în ceea ce privește guvernanța globală. Credem în puterea diplomației, investim în ea, credem în puterea normelor comune și a instituțiilor internaționale și investim în ele. Și este dificil de imaginat, de fapt este imposibil, o guvernanță globală fără cooperare în ceea ce privește guvernanța oceanelor.”

Conferința „Oceanul nostru” a reunit actori publici și privați de pe șase continente, ce susțin în mod colectiv cauza unei mai bune guvernări a oceanelor și utilizarea lor durabilă. Lista completă cu cele peste 400 de angajamente (36 din partea UECăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, peste 200 din partea guvernelor țărilor terțe, peste 100 din partea mediului de afaceri și restul din partea ONG-urilor, fundațiilor, institutelor de cercetare și organizațiilor internaționale) este disponibilă online(link is external).

Angajamentele vor fi monitorizate și raportate cu ocazia următoarei conferințe „Oceanul nostru”, care va avea loc în Indonezia, în 2018.

Context

Conferința „Oceanul nostru” 2017 a abordat temele zonelor marine protejate, pescuitului durabil, poluării marine și schimbărilor climatice. În acest an, Comisia Europeană a introdus și următoarele teme: economia albastră și securitatea maritimă. În cadrul conferințelor anterioare, găzduite de guvernele Statelor Unite (2014, 2016) și Chile (2015), s-au lansat mai multe angajamente(link is external) și au fost alocate miliarde de euro.

 Persoane de contact pentru presă:

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Adam KAZNOWSKI (+ 32 2 298 93 59)

Tim McPHIE (+ 32 2 295 86 02)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă integral

Site-ul dedicat evenimentului(link is external)

Fișă informativă: UE - deschizătoare de drumuri prin acțiuni ambițioase pentru mări mai curate și mai sigure

Notă de informare: Uniunea Europeană promovează acțiuni la nivel mondial în favoarea oceanelor noastre


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană