Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.12.2017 - Gestiunea colectivă a drepturilor de autor
ED Targoviste

Comisia Europeană a decis joi, 7 decembrie, să trimită România, Bulgaria, Luxemburg și Spania în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru faptul că nu au notificat, până la 10 aprilie 2016, așa cum era prevăzut (Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor, Directiva 2014/26/UE), transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Comisia solicită Curții să impună sancțiuni financiare acestor 4 state membre (România - 42 377,60 EUR pe zi, Bulgaria - 19 121,60 EUR pe zi, Luxemburg - 12 920,00 EUR pe zi și Spania - 123 928,64 EUR pe zi). În mai 2016 au fost declanșate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către aceste țări. Până în prezent, aceste state membre nu au notificat Comisiei adoptarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei în dreptul național.

În mai 2016, într-un caz separat de neîndeplinire a obligațiilor de către România, Comisia a decis, de asemenea, să trimită o scrisoare de punere în întârziere cu privire la implementarea sistemului de gestiune colectivă obligatorie a operelor muzicale. Comisia consideră că dreptul român nu respectă dispozițiile directivei în ceea ce privește armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor și la drepturile conexe în cadrul societății informaționale și al Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor (Collective Rights Management – CRM).

Directiva privind CRM vizează îmbunătățirea modului în care sunt gestionate toate organizațiile de gestiune colectivă, prin stabilirea unor standarde comune de guvernanță, transparență și gestiune financiară. Aceasta stabilește, de asemenea, standarde comune pentru acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale în cazul unor utilizări online pe piața internă. Directiva reprezintă o componentă esențială a legislației privind drepturile de autor în Europa. Toate organizațiile de gestiune colectivă trebuie să își îmbunătățească standardele în materie de guvernanță și transparență.

Context

Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor (Directiva 2014/26/UE) a fost adoptată la data de 4 februarie 2014. Termenul de transpunere a directivei în dreptul intern era 10 aprilie 2016.

Scrisorile de punere în întârziere, care reprezentau o solicitare oficială din partea Comisiei de transpunere integrală a directivei, precum și o primă etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, au fost trimise celor 4 state membre în mai 2016. Întrucât nu a primit o notificare privind transpunerea, în februarie 2017 Comisia a trimis avize motivate celor patru state.

Prin neadoptarea tuturor actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma dispozițiilor Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor sau, în orice caz, prin necomunicarea acestor dispoziții Comisiei până la 10 aprilie 2016, Bulgaria, Luxemburg, România și Spania nu și-au îndeplinit obligațiile de transpunere în temeiul articolului 43 din directiva respectivă.

Despre procedurile privind pachetul lunar de decizii

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al companiilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna decembrie includ 28 scrisori de punere în întârziere, 18 de avize motivate și 27 trimiteri în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene și sunt grupate pe domeniile: piața unică digitală;  ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune; energie; mediu; piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri; justiție, consumatori și egalitatea de gen; afaceri maritime și pescuit; migrație, afaceri interne și cetățenie; Mobilitate și transporturi. Totodată, Comisia închide 130 cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Pentru mai multe informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, a se vedea textul integral al fișei informative. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Toate măsurile adoptate de Comisie, în luna decembrie, pot fi consultate online.

 Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Directiva privind gestiunea colectivă a drepturilor (Directiva privind CRM)

Pentru informații despre principalele decizii cuprinse în pachetul din decembrie 2017 privind procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea în întregime: MEMO/17/4767.

Pentru informații generale privind procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, a se vedea MEMO/12/12(infografic).

Procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană