Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.12.2017 - Parteneriate interregionale pentru proiecte inovatoare
ED Targoviste

Comisia Europeană a anunțat joi, 7 decembrie, parteneriatele interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat în cadrul unei noi acțiuni-pilot finanțate de UE pentru proiecte inovatoare. Scopul acestei acțiuni este de a ajuta aceste parteneriate să își dezvolte proiectele în sectoare prioritare, precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, sistemele avansate de fabricație sau securitatea cibernetică.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Regiunile cu atuuri concurențiale similare vor fi în măsură să își prezinte proiectele într-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma în produse inovatoare, printre care se vor găsi campionii inovării europene de mâine.”

În urma unui apel pentru exprimarea interesului lansat de Comisie în septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare:

  • Un parteneriat la care participă 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) și Norte (PT), va dezvolta proiecte comune în domeniul imprimării 3D;
  • Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora în sectorul bioeconomiei;
  • Bretania (FR), împreună cu 3 regiuni și cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetică;
  • Lombardia (IT) și alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulară, mai precis defabricarea și refabricarea;
  • Toscana (IT), alte 21 de regiuni și Estonia vor întreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi soluții în agricultura de înaltă tehnologie;
  • Scoția (UK) și Țara Bascilor (ES) coordonează un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune în domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiană Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociată.
  • Andaluzia (ES) și alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematică clădirile sustenabile;
  • Andaluzia (ES) și Emilia-Romagna (IT) coordonează un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare în domeniul trasabilității și în cel al volumelor mari de date în industria agroalimentară.

Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite în cadrul Comisiei, la care participă experți din mai multe departamente tematice. Experții vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalități de a combina fondurile UE pentru finanțarea proiectelor.

Pe lângă acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere până la o valoare de 200 000 EUR pentru activități de extindere și de comercializare. Finanțarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Etapele următoare

Colaborarea cu parteneriatele va începe în ianuarie 2018 și va dura până în 2019.

Acest proiect-pilot va testa noi abordări ale cooperării interregionale și va furniza Comisiei Europene date care vor sprijini procesul de reflecție privind specializarea inteligentă după 2020.

Context

Regiunile Europei trebuie să devină mai competitive și mai reziliente în contextul modificărilor majore aduse de globalizare. Prin cooperare, acestea pot avansa în cadrul lanțului valoric.

UE a jucat un rol important în deblocarea potențialului de creștere al regiunilor din UE, ajutându-le să investească în domeniile de nișă care reprezintă atuurile lor concurențiale (așa-numitul proces de „specializare inteligentă”).

Până în prezent, au fost adoptate 120 de strategii regionale de specializare inteligentă. Pentru implementarea acestora au fost alocate fonduri ale politicii de coeziune în cuantum de 40 de miliarde EUR.

Acest proiect-pilot referitor la parteneriate interregionale face parte dintr-un nou set de acțiuni prezentate de Comisie în iulie 2017 pentru a duce specializarea inteligentă cu un pas mai departe și a stimula inovarea în regiunile UE, astfel încât acestea să își mențină poziția într-o economie globalizată.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes BAHRKE (+32 2 295 86 15)

Sophie DUPIN DE SAINT-CYR (+32 2 295 61 69)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Fișă informativă - acțiune-pilot în domeniul specializării inteligente: parteneriate interregionale pentru proiecte inovatoare

Fișă informativă – ce este specializarea inteligentă?

Comunicarea din iulie 2017– Consolidarea inovării în regiunile Europei

Iulie 2017 - MEMO – Provocări viitoare: stimularea creșterii induse de inovare în regiunile UE


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană