Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.01.2018 - Strategie europeană privind materialele plastice
ED Targoviste

Prima strategie la nivel european privind materialele plastice, adoptată marți, 16 ianuarie, se înscrie în eforturile de tranziție către o economie mai circulară. Aceasta va proteja mediul de poluarea cu plastic și, în același timp, va stimula creșterea și inovarea. Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piața UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință va fi redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului va fi limitată.

16/01/2018

Prim-vicepreședintele Comisiei Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă, a declarat: „Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește. Trebuie să luăm măsuri pentru ca plasticul să nu mai ajungă în apa, mâncarea și organismul nostru. Singura soluție pe termen lung este reducerea deșeurilor din plastic, printr-o reciclare și o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetățenii, industria și guvernele trebuie să o soluționeze împreună. Prin Strategia UE privind materialele plastice propunem, de asemenea, un model economic nou și mai circular. Trebuie să investim în noi tehnologii inovatoare care să asigure protecția cetățenilor și a mediului, menținând în același timp competitivitatea industriei noastre.”

Inițiativele adoptate includ:

  • o comunicare privind o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară;
  • o comunicare privind interfața dintre legislațiile referitoare la substanțe chimice, produse și deșeuri;
  • un cadru de monitorizare privind economia circulară; și
  • o nouă directivă privind instalațiile portuare de preluare.

Acestea sunt completate de un raport privind materiile prime critice și de unul privind plasticul oxodegradabil.

Strategia va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite și reciclate în UE. Obiectivul este de a proteja mediul și, în același timp, de a pune bazele unei noi economii a materialelor plastice, bazată pe metode de concepție și producție care să respecte pe deplin necesitățile de reutilizare, reparare și reciclare și pe elaborarea unor materiale durabile.

Prin noua strategie, Uniunea Europeană:

  • va face ca reciclarea să devină profitabilă pentru întreprinderi, prin intermediul unor noi norme privind ambalajele, modernizarea instalațiilor de reciclare și instituirea unui sistem optimizat de colectare selectivă;
  • va reduce deșeurile din plastic, prin planuri axate pe alte tipuri de materiale de unică folosință, campanii de sensibilizare, limitarea utilizării microplasticului și stabilirea sferei de aplicare a viitoarelor norme UE;
  • va pune capăt poluării cu deșeuri a mărilor, prin noi norme privind instalațiile portuare de preluare, măsuri de gestionare pe uscat a deșeurilor generate sau acumulate pe nave și de reducere a sarcinii administrative a porturilor, navelor și autorităților competente;
  • va stimula investițiile și inovarea, prin elaborarea de orientări privind reducerea la minimum a deșeurilor din plastic și prin majorarea sprijinului pentru inovare;
  • va încuraja schimbarea în întreaga lume, prin colaborarea cu parteneri de pe întregul glob pentru găsirea de soluții la nivel mondial și dezvoltarea de standarde internaționale.

Etape următoare

Noua Directivă privind instalațiile portuare de preluare va fi transmisă Parlamentului European și Consiliului în vederea adoptării.

În 2018, Comisia va prezenta, de asemenea, o propunere privind articolele din plastic de unică folosință.

Părțile interesate pot contribui la consultarea publică în curs, până la 12 februarie 2018.

Comisia va lansa procesul de revizuire a Directivei privind ambalajele și deșeurile de ambalaje și va pregăti orientări privind colectarea separată și sortarea deșeurilor, care vor fi publicate în 2019.

Context

La 2 decembrie 2015, Comisia Europeană a adoptat un pachet ambițios privind economia circulară, din care fac parte și măsurile de acum.

Strategia privind materialele plastice va contribui în mod concret la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030 și a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Persoane de contact pentru presă:

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

O strategie europeană privind materialele plastice: întrebări și răspunsuri

Fișă informativă "Schimbarea modului în care utilizăm materialele plastice"

Fișe informative

Strategia privind materialele plastice

Comunicarea privind interfața

Cadrul de monitorizare

Propunerea privind instalațiile portuare de preluare

Raportul privind materiile prime

Raportul privind plasticul oxodegradabil

Eurobarometru (noiembrie 2017): Atitudinea cetățenilor europeni față de mediu

Eurobarometru (ianuarie 2018): IMM-urile și economia circulară


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană