Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.01.2018 - Un miliard de euro pentru supercalculatoare europene
ED Targoviste

Comisia Europeană a prezentat, în 11 ianuarie, o serie de măsuri având ca scop construirea unei infrastructuri de supercalculatoare europene de talie mondială. Inițiativa prevede investiții din partea UE și a statelor membre și este esențială pentru competitivitatea și independența UE în domeniul economiei datelor, în condițiile în care supercalculatoarele pot aduce beneficii pentru societate în multe domenii.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat: „Supercalculatoarele sunt motorul economiei digitale. Concurența este strânsă, iar UE a rămas în urmă: nu avem niciun supercalculator în topul primilor 10 plasați pe plan mondial. Prin lansarea inițiativei EuroHPC, dorim ca până în 2020 să le oferim cercetătorilor și companiilor din Europa o infrastructură de talie internațională în materie de supercalculatoare, pentru a le permite să dezvolte tehnologii cum ar fi inteligența artificială și să elaboreze aplicații de viitor de mare uz în domenii precum sănătatea, securitatea sau ingineria.”

Întreprinderea comună EuroHPC, o nouă structură juridică și de finanțare, va crea o infrastructură pentru tehnica de calcul de înaltă performanță (High-Performance Computing - HPC), pe care o va exploata pe plan european. Ea va sprijini un program de cercetare și inovare pentru dezvoltarea de tehnologii și echipamente, precum și aplicațiile necesare pentru aceste supercalculatoare.

Contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre și țările asociate urmând să aloce și ele o sumă similară. EuroHPC va funcționa în perioada 2019-2026, iar infrastructura prevăzută va fi deținută și exploatată în comun de către membrii săi, aceștia fiind, într-o primă etapă, țările care au semnat declarația EuroHPC și membrii privați din mediul academic și sectorul industrial. Alți membri se pot alătura în orice moment, furnizând o contribuție financiară.

Printre avantajele supercalculatoarelor se numără:

  • HPC este un instrument esențial pentru a înțelege și răspunde la marile provocări societale și științifice, cum ar fi depistarea precoce, tratamentul bolilor și dezvoltarea de noi terapii, prevenirea și gestionarea catastrofelor naturale de mare amploare etc.;
  • infrastructura EuroHPC va facilita accesul industriei europene, în special a IMM-urilor, la supercalculatoare pentru a dezvolta produse inovatoare;
  • HPC este esențială pentru sistemele naționale de securitate și apărare.

Context

Începând din 2012, Comisia promovează inițiativele UE în domeniu, cum ar fi Inițiativa europeană în domeniul cloud computinguluiCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN••• din 19 aprilie 2016 sau Declarația EuroHPCCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, semnată la 23 martie 2017.

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

Julia-Henriette BRAUER (+32 2 298 07 07)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Înregistrarea declarațiilor comisarului european Mariya GABRIEL, resoponsabil pentru economia și societatea digitale

Înregistrarea declarațiilor comisarului european Carlos MOEDAS, responsabil pentru cercetare, știință și inovare

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri

Întrebări și răspunsuri

Fișă informativă cu exemple de utilizare a HPC și alte documente relevante


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană