Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
23.01.2018 - Credite neperformante în scădere în întreaga UE
ED Targoviste

Continuarea îmbunătățirii ratelor creditelor neperformante și viitoare măsuri pentru reducerea stocurilor de astfel de credite și prevenirea acumulării lor fac parte din evoluțiile prezentate în primul raport pe această temă, publicat joi, 18 ianuarie, de Comisia Europeană. Reducerea creditelor neperformante este importantă pentru buna funcționare a Uniunii bancare și a Uniunii piețelor de capital, precum și pentru stabilitatea și integrarea sistemului financiar din UE, în vederea îmbunătățirii și consolidării creșterii economice în Europa.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Reducerea nivelului de credite neperformante este esențială pentru diminuarea riscurilor în sectorul bancar și pentru finalizarea uniunii bancare. Eforturile concertate ale băncilor, autorităților de supraveghere, statelor membre și Comisiei au produs deja rezultate, dar trebuie să continuăm aceste eforturi pentru a reduce și mai mult nivelurile creditelor neperformante. Vrem ca băncile din toate țările UE să își recâștige capacitatea deplină de a acorda împrumuturi întreprinderilor și gospodăriilor, prevenind în același timp acumularea de noi credite neperformante.”

Potrivit raportului:

  • tendința pozitivă de scădere a ratelor creditelor neperformante și de creștere a ratelor de acoperire s-a consolidat și continuat în a doua jumătate a anului 2017;
  • ratele creditelor neperformante sunt în scădere în aproape toate statele membre, deși situația diferă în mod semnificativ de la unul la altul;
  • reducerea riscurilor își face simțită prezența în sistemul bancar european și va sprijini progresele în vederea finalizării Uniunii bancare;
  • UE este pe drumul cel bun în ceea ce privește punerea în aplicare a Planului de acțiune pe acest subiect.

Etape următoare

În primăvară, Comisia va propune un pachet cuprinzător de măsuri, axat pe patru domenii: (i) acțiuni de supraveghere; (ii) reforma cadrelor de restructurare, insolvență și recuperare a datoriilor; (iii) dezvoltarea de piețe secundare pentru activele neperformante; și (iv) sprijinirea restructurării sistemului bancar. 

Comisia a invitat statele membre și Parlamentul European să ajungă rapid la un acord în ceea ce privește propunerea privind insolvența companiilor.

Context

Având în vedere că unul dintre principalele riscuri generate de problemele nesoluționate din sistemul bancar european îl reprezintă creditele neperformante, Comisia a propus, în octombrie 2017, să acorde măsurilor de reducere a creditelor neperformante un rol mai proeminent în cadrul procesului de finalizare a uniunii bancare, urmărind, în paralel, partajarea și reducerea riscurilor.

În iulie 2017, Consiliul a adoptat „Planul de acțiune pentru abordarea creditelor neperformante în Europa”. Acesta face apel la diverse instituții — inclusiv Comisia — să ia măsuri adecvate pentru a răspunde mai bine provocărilor legate de ratele creditelor neperformante în Europa. Consiliul a convenit, de asemenea, să analizeze evoluția creditelor neperformante în Uniune pe baza unui raport al Comisiei.

 Persoane de contact pentru presă:

Vanessa MOCK (+32 2 295 61 94)

Letizia LUPINI (+32 2 295 19 58)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Fișă infornativă privind progresele în ceea ce privește reducerea creditelor neperformante în Europa

Fișă informativă privind raportul referitor la reducerea creditelor neperformante

Raport de progres referitor la reducerea creditelor neperformante (CNP)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană